Svjetska kulturna baština na udaru ISIL-a

U Iraku je oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) već uništila neke spomenike kulture na sjeveru države i prijeti da će nastaviti s tom praksom.
Vavilon je jedan od najvažnijih svjetskih spomenika kulture – ali tu nema nikoga. Turisti rijetko dolaze na mjesto koje se smatra kolijevkom civilizacije.

Ovdje se nalazi Ištarina kapija, a tu su nekad bili i čuveni Viseći vrtovi, te Vavilonska kula.

Hadi Kata Moussa je arheolog zadužen za ovaj lokalitet i tužan je zbog malog broja posjetilaca.

„Izuzetno sam tužan, jer se istorija Iraka uči samo iz knjiga. Posjetilaca je malo iz sigurnosnih razloga. Pored toga, ljudi nemaju novca zbog loše ekonomske situacije. Ovdje dolaze samo škole i poneki međunarodni predstavnik“, kaže on.

Bez posjetilaca nema novca za održavanje. Pored novca za dovođenje na potrebni nivo, Vavilonu i drugim arheološkim lokalitetima u Iraku potrebni su stalni prihodi za potrebe održavanja, te provjere poput provjere nivoa saliniteta i vlažnosti koji oštećuju drevne cigle.

Plava cigla

Oni ne pokušavaju spriječiti propadanje, nego ga samo nadziru i bilježe, sa ovog lokaliteta javlja Al Džazirin novinar Imran Kan.

„Zahvaljujući privatnim donacijama dio lokaliteta je očišćen, ali kao što vidite, posvuda je nered. Taj novac nije bio dovoljan. Ali postoje i veće brige – poput pljačke. U Vavilonu se koristila prepoznatljiva cigla od plavog stakla. Ovdje je više nećete zateći. Zapravo, nju je gotovo nemoguće vidjeti, osim u muzejima“, kaže on.

Ipak, još veću prijetnju predstavlja ISIL. Ova naoružana grupa uništila je stotine drevnih spomenika kulture, uključujući i krilatog bika Nimroda, koji je poznat koliko i Vavilonski lav.

Kustos muzeja i arheolog Husein Flailh Halil je zabrinut.

„Meni, kao Iračaninu i arheologu, srce je krvarilo zbog spomenika kulture koje je ISIL uništio. Oni pripadaju cijelom svijetu i cijeli svijet bi ih trebao štititi“, rekao je.

Kolijevkom civilizacije sada vladaju insekti. Bez sigurnosti, investicije i zaštite, mnoga mjesta poput ovog u Iraku možda će i nestati.

Izvor i foto: Al Jazeera

Leave a Reply