Svezanjući Kim: Vojnik, lovac, planinar, a sad i arhitekta

U udžbenicima iz kojih uče osnovci iz Sjeverne Koreje, Kim Džong Un je opisan kao „stručnjak za politiku“ i „uspješan lovac i sportista“. Navedeno je da je naučio da vozi sa samo tri godine, a da je već sa devet sam plovio morem na jedrilici.

Sada će spisku njegovih nevjerovatnih „veština“ moći da se doda i dizajniranje aerodroma, budući da diktator tvrdi da upravo on stoji iza dizajna spektakularnog aerodroma Sunan.

Kako to obično biva sa vijestima iz Sjeverne Koreje, o novom aerodromu nije objavljeno mnogo detalja, ali je državna agencija nizom fotografija otkrila da je mnogo veći i savremeniji od starog.

Aerodrom ima najmanje tri avionske piste i dovoljno mjesta za parkiranje najmanje 12 aviona.

Služiće kao baza za letjelice nacionalne aviokompanije „Er Korjo“, koje prevoze putnike do Rusije, Kine i još nekoliko destinacija u Aziji.

Svečanom otvaranju Sunana prisustvovale su hiljade ljudi u tradicionalnim sjevernokorejskim nošnjama. Oni su aplaudirali Kim Džong Unu i njegovoj ženi Ri Sol Ju, koji su imali čast da prvi prošetaju terminalom i obiđu prodavnice i butike.

Iako je oduvijek bio glasan u kritici svega što dolazi sa Zapada, sjevernokorejski lider dozvolio je da se u luksuznom aerodromskom restoranu služe najskuplja zapadnjačka vina.

Sunan je otvoren uoči velike proslave povodom godišnjice osnivanja vladajuće Radničke partije, koja će se održati u oktobru. Očekuje se dolazak brojnih zvaničnika iz azijskih zemalja.

Dok je u izgradnju novog terminala uložena velika svota novca, putnike i dalje prevoze stari avioni iz sovjetske ere, poput „iljušina Il-18“.

– Triput sam leteo sjevernokorejskim avionima i svaki put sam bio nervozan. Za njih vrijeme kao da je stalo – kaže fotograf Aram Pan iz Singapura.

Kim je dizajniranje aerodroma navodno preuzeo u svoje ruke jer mu se nije dopalo kako je taj posao obavljao arhitekta Ma Von Čun. Zanimljivo je da se arhitekti krajem prošle godine izgubio svaki trag, a prema nekim informacijama, on je pogubljen jer se „nije pridržavao naređenja“.

– U posljednjoj fazi izgradnje terminala došlo je do omaški jer arhitekte nisu razmišljale o partijskoj ideji arhitektonske lepote, što je od suštinske važnosti za očuvanje nacionalnog identiteta – rekao je diktator.

Izvor: blic.rs, Business Insider
Foto: Reuters

Leave a Reply