Sveti Romero Amerika: Čovjek koji je htio da zaustavi Zlo

Za Romera kažu da je bio „duhovni vođa nacije“

Oskar Romero, nadbiskup iz El Salvadora, ubijen je 24. marta 1980, dan nakon što je trupe pozvao da prestanu da slušaju naredbe vojne hunte. Juče je započeo njegov put ka statusu sveca.

Svečanost koja je održana na glavnom trgu prijestonice San Salvadora trebalo bi da bude uvod u njegovo proglašenje za prvog sveca koji dolazi iz El Salvadora.

Marija Luisa de Martines jedna je od onih u toj centralnoameričkoj državi koji se najviše trude da očuvaju sjećanje na Romera. Ona se nalazi u upravi fondacije koja nosi njegovo ime i godinama je lobirala u Rimokatoličkoj crkvi za beatifikaciju Romera.

Sve to ne bilo tako čudno da De Martinesova nije rođena sestra Roberta D’Aubuisona, vođe odreda smrti koji su ubili hiljade civila tokom građanskog rata u El Salvadoru i koji se smatra naredbodavcem ubistva nadbiskupa Romera. U to vjeruje i sestra čovjeka kojeg je američki Kongres nazvao „patološkim ubicom“.

– Nažalost, uvjerena sam. Zbog načina na koji je imao običaj da priča o sveštenicima, jezuitima i monsinjor Romeru – rekla je De Martinesova za Asošiejted pres uoči beatifikacije.

Ova agencija navodi da je Romero, ili „glas onih koji nisu imali glas“, za jedne bio zaštitnik siromašnih i zagovornik ljudskih prava u najmračnijim vremenima po El Salvador, dok je za druge bio marksistički gerilac odeven u svešteničku odoru koji je podržavao oružanu revoluciju. Postao je nadbiskup 1977. uz blagoslov vlade El Salvadora pošto je, prema tvrdnji Hesusa Delgada, njegovog biografa, bio viđen kao prijatelj elite i oružanih snaga.

Već ga zovu „Svetim Romerom Amerika“

Samo mjesec dana kasnije, pripadnici odreda smrti ubili su sveštenika Rutilija Grandea, Romerovog prijatelja, što je duboko uticalo na nadbiskupa koji je počeo da zagovara socijalnu pravdu.

Njegov lik prodaju na suvenirima

Posredovao je u mirenju zavađenih, otvorio kancelariju za ljudska prava i otvorio vrata crkve da bi pružio utočište siromašnim seljacima koji su bježali od progona vojne hunte. Romero je 23. marta 1980. hrabro tokom nedjeljne mise zatražio od vlasti da prestanu sa zlostavljanjem civilnog stanovništva.

– U ime Boga i ovog namučenog stanovništva, čiji se krici čuju do nebesa sve jače svakog dana, molim vas, preklinjem vas, naređujem vam, u ime Boga, obustavite represiju – rekao je tada Romero, koji je ubijen već narednog dana.

Sin ubice: Sve je to mit

Da su se stvari u drugoj najmanjoj državi u Centralnoj Americi ipak donekle promijenile, pokazuje i to što je Roberto d’Aubuison Arijeta, sin navodnog Romerovog ubice koji je sada gradonačelnik Santa Tekle, nazvao beatifikaciju nadbiskupa „dobrom viješću“. Ipak, on tvrdi da je mit da je njegov otac ubio Romera i učinio ga mučenikom.

Izvor: Nemanja Vlačo blic.rs
Foto: AP

Leave a Reply