Svakodnevne radnje koje su u svemiru pravi izazov

Foto: tumblr.com

Jeste li se ikada zapitali kako izgleda jedan dan u životu astronauta i na koji način oni obavljaju svakodnevne aktivnosti? Sajt Mental Floss pokušao je da odgovori na ova pitanja.

Naime, astronauti koji provode mjesece na MSS-u sprovode brojne eksperimente, izlaze u svemirske šetnje, a odgovorni su i za održavanje stanice… Kako da sve to nije dovoljno krupan zadatak, oni se svakodnevno suočavaju s brojnim izazovima u vezi sa sprovođenjem lične higijene, obrokovanjem… Čak ni spavanje nije lako kao Zemlji.

Ovo su najinteresantnije aktivnosti koje se izvode s poteškoćama u svemiru.

1. Spavanje
Prevrtanje u snu nije problem ako to činite na mjestu na kom postoji gravitacija. Ali u Zemljinoj orbiti, članovi posade MSS-a spavaju u vrećama koje su čvrsto privezane za zid, pod ili plafon kako astronauti ne bi lebdjeli kabinom u snu.

Foto: NASA

2. Uživanje u hlebu
Hleb nije dozvoljen u svemiru, jer bi u protivnom mrvice bi lebdele kabinom.
Još uvijek se prepričava anegdota astronauta Džona Janga, koji je 23. marta 1965. godine tokom misije „Džemini 3“ iz džepa izvadio sendvič s goveđim mesom.
Srećom, on i posada letjelice su se bezbjedno vratili na Zemlju, ali eksperti upozoravaju da bi mrvice mogle dospjeti do kontrola i izazvati velike probleme s opremom i ugroziti bezbjednost.

3. Uživanje u povrću
Povrće poput spanaća se u svemiru upotrebljava isključivo u vakuumiranim pakovanjima. Astronauti, potom, „prikače“ kesu sa spanaćem za aparat za vodu dok se kesa ne napuni i „pretvori“ vakumirani spanać u jestiv.

4. Pranje zuba
Malo fluorida ne može nikome da škodi, na svu sreću. U većini slučajeva, dok koriste pastu za zube, astronauti je pomalo donekle i progutaju. Da bi oprali četkice za zube, oni popiju malo vode, koju zatim ispljunu nazad na četkicu za zube.

Foto: space.com

5. Pranje ruku
U svemiru, voda namijenjena pranju ruku već sadrži određenu količinu sapuna i nalazi se u posebnim pakovanjima. Astronauti potom koriste slamku kako bi istisnuli određenu količinu vode potrebne za pranje, a potom zatim se obrišu peškirom. u suprotnom bi bez gravitacije voda lebdjela u obliku lopte prostorijom.

6. Brijanje i šišanje
Kako bi se, kao i u slučaju konzumiranja hleba, izbjeglo narušavanje bezbjednosti time što bi dlačice dospjele do kontrolnih tabli, astronauti koriste posebne uređaje koji su privezani na vakuum i usisavaju.

7. Siječenje noktiju
Kako se ne bi povrijedili prilikom ove radnje, astronauti sijeku nokte kod otvora stanice, tako da se odsječeni nokti odmah izbacuju u svemir.

8. Plakanje
Ukoliko se ovo dogodi ne postoji način da to sakrijete. Suze se sakupljaju oko očiju u vidu loptica sve dok ih ne obrišete.

Foto: earthkam.ucsd.edu

9. Ispijanje kafe
Možete li da zamislite šta bi se dogodilo kada biste u bestežinskom stanju pokušali da sipate vrelu vodu? Nove vrste mašina za kafu s posebno formulisanim kapsulama su rješenje zahvaljujući kojem i astronauti mogu da uživaju u ovom napitku.

10. Tuširanje
Baš kao i kada je riječ o pranju ruku, astronauti upotrebljavaju prethodno „nasapunjanu“ vodu i vlažne peškire.

11. Korišćenje toaleta
Vjerovali ili ne, pre odlaska u svemir astronauti prolaze obuku za korišćenje toaleta. Postoje dva različita mehanizma kupatila, a svaki je osmišljen za određenu radnju. Astronauti koriste specijalno pravljenu dasku (za čvrst otpad) i vakuumirane cijevi različitih dimenzija (za tečni otpad) koji imaju posebna „grla“ za muškarce i žene.

Izvor: nationalgeographic.rs

Leave a Reply