Super bogati Evropljani, a javnosti većina nepoznati

“Forbs” je objavio listu najbogatijih ljudi u zemljama širom Evrope. Neke države nemaju svoje predstavnike, ili nisu dostupne njihove fotografije

Joan Nikulae

Foto: youtube.com

Joan Nikulae, najbogatiji čovek u Rumuniji, stekao je bogatstvo zahvaljujući svojim poljoprivrednim preduzećima i fabrikama vještačkog đubriva. Osuđen je na dvije godine zatvora zato što je navodno podmitio političkog zvaničnika.
Neto vrijednost njegovog bogatstva: 1,15 milijardi dolara.

David Nahmad

Foto: AP

Libanac David Nahmad potiče iz porodice uglednih trgovaca umjetnošću i najbogatiji je čovek u Monaku. Godine 2013. Nahmadovi su prodali Moneovu sliku “Palata Kontarini” za 30,8 miliona dolara na “Sodbijevoj” aukciji.
Neto vrijednost njegovog bogatstva: 1,85 milijardi dolara.

Anti Herlin

Foto: wikimedia.org

Anti Herlin, najbogatiji čovek u Finskoj, obogatio se neuobičajen način: prodajom liftova i pokretnih stepenica. On je praunuk Haralda Herlina, koji je 1920-tih godina kupio fabriku liftova “Kone”.
Neto vrijednost njegovog bogatstva: 3,6 milijardi dolara.

Jan Kulčik

Foto: AP

Poljak Jan Kulčik stekao je bogatstvo posle raspada Sovjetskog Saveza, kada je bio jedini u zemlji ovlašćen za veleprodaju pojedinih modela njemačkih automobila. Dodatno se obogatio ulažući u telekomunikacije.
Neto vrijednost njegovog bogatstva: 4 milijarde dolara.

Amerigo Amorim

Foto: wikimedia.org

Amerigo Amorim je najbogatiji čovek u Portugaliji, za šta može da zahvali svom djedi, koji je osnovao najveću fabriku pampura na svijetu: “Kortiseira Amorim”. Ima holding kompanije u Angoli, bivšoj portugalskoj koloniji, kao i širom Evrope.
Neto vrijednost njegovog bogatstva: 4,4 milijarde dolara.

Alber Frer

Foto: profilmedia.rs

Najbogatiji čovek u Belgiji je Alber Frer, investitor koji se obogatio na čeliku 70-tih godina prošlog vijeka, ali se oprobao i u nizu drugih oblasti. Ima titulu barona, koju je dobio od kralja.
Neto vrijednost njegovog bogatstva: 4,9 milijardi dolara.

Od Reitan

Foto: wikimedia.org

Norvežanin Od Reitan obogatio se tako što je otvorio niz bakalnica i trgovina na malo. Osnovao je lanac supermarketa REMA 1000, najveći u zemlji. Godine 2012. napisao je knjigu, u kojoj sebe zamišlja kao vladara Norveške.
Neto vrijednost njegovog bogatsva: 5,2 milijarde dolara.

Ernesto Bertaereli

Foto: AP

Ernesto Bertaereli iz Švajcarske obogatio se pošto je prodao “Serono”, farmaceutsku kompaniju koju je osnovao njegov djeda. Danas njegovim bogatstvom i investicijama uglavnom upravlja kompanija “Vejpoint kapital”. Njegova supruga Kirsti Bertareli je najbogatija žena u Velikoj Britaniji.
Neto vrijednost njegovog bogatstva: 8,8 milijardi dolara.

Kjeld Kirk Kristijanzen

Foto: AP

Najbogatiji čovjek u Danskoj je Kjeld Kirk Kristijanzen, koji za tu činjenicu ima da zahvali kompaniji “Lego”. On je unuk Olea Kirka Kristijanzena, njenog osnivača, a Kjeld je bio njen direktor četvrt vijeka, sve do 2004.
Neto vrijednost njegovog bogatstva: 9,7 milijardi dolara.

Džon Fredriksen

Foto: AP

Džon Fredriksen bi bio najbogatiji čovek u Norveškoj da je ostao da živi u svojoj rodnoj zemlji. Danas je državljanin Kipra i jedan od najvećih svjetskih naftnih magnata. Stekao je ogromno bogatstvo transportujući naftu u vreme Iransko-iračkog rata.
Neto vrijednost njegovog bogatstva: 10,5 milijardi dolara.

Ditrih Matešic

Foto: AP

Osnivač kompanije “Red bul” Ditrih Matešic najbogatiji je čovjek u Austriji. I danas se u njegovom vlasništvu nalazi gotovo polovina akcija kompanije. Nemojte previše da brinete, ako imate problema sa učenjem. Matešicu je navodno trebalo deset godina da završi fakultet.
Neto virjednost njegovog bogatstva: 10,8 milijardi dolara.

Šarlin de Karvalo – Hajneken

Foto: profilmedia.rs

Najbogatija osoba u Holandiji je Šarlin de Karvalo-Hajneken, nasljednica pivare “Hajneken”. Njen deda Žerar Adrijan Hajneken osnovao je fabriku krajem 19. veka, a ona je član upravnog odbora.
Neto vrijednost njenog bogatstva: 11,6 milijardi dolara.

Džerald Kavendiš Grosvenor

Foto: profilmedia..rs

Džerald Kavendiš Grosvenor, vojvoda od Vestminstera, najbogatiji je čovjek u Velikoj Britaniji. Kao što se može zaključiti na osnovu njegove titule, bogatstvo nije stekao zahvaljujući vlastitom radu, već kao nasljednik porodične imperije zemljoposednika i trgovaca nekretninama.
Neto vrijednost njegovog bogatstva: 12,6 milijardi dolara.

Marija Franka Fisolo i Đovani Ferero

Foto: reuters.com

Marija Franka Fisolo i Đovani Ferero najbogatiji su par u Italiji. Supruga i sin pokojnog Mikela Ferera obogatili su se zahvaljujući fabrici konditorskih proizvoda “Ferero SpA”.
Neto vrijednost njihovog bogatstva: 23,4 milijarde dolara.

Stefan Person

Foto: wikimedia.org

Šveđanin Stefan Person je najveći akcionar u lancu trgovina odećom H&M. Kompaniju je osnovao njegov otac Erling Person, a Stefanov sin Karl-Johan Person je trenutno njen generalni direktor.
Neto vrijednost njegovog bogatstva: 24,5 milijardi dolara.

Georg Šefler

Foto: reuters.com

Georg Šefler je najbogatiji čovjek u Njemačkoj. Vlasnik je 80 odsto akcija “Grupe Šefler”, osnovane davne 1883. godine, kada je razvijen metod masovne proizvodnje kugličnih ležajeva. Njegova majka Marija-Elizabet Šefler poseduje 20 odsto akcija kompanije.
Neto vrijednost njegovog bogatstva: 26,9 milijardi dolara.

Lilian Betankur

Foto: AP

Lilian Betankur nije samo jedna od rijetkih žena koje vode na listi najbogatijih u svojoj zemlji, već je i najbogatija žena u Evropi. Ona je najveći pojedinačni akcionar kozmetičkog giganta “L’Oreal”, koji je osnovao njen otac.
Neto vrijednost njenog bogatstva: 40,1 milijarda dolara.

Amansio Ortega

Foto: profilmedia.rs

Amansio Ortega je najbogatija osoba u Španiji, a vodi i na evropskoj listi. Za razliku od mnogih, on nije naslijedio bogatstvo, već je osnovao lanac prodavnica odeće “Zara” 1970-tih godina, pri čemu je u početku prodavao samo košulje.
Neto vrijednost njegovog bogatsva: 64,5 milijardi dolara.

Izvor: blic.rs, Biznis insajder

Leave a Reply