Spajić i Stoltenberg: Crna Gora cijenjena saveznica NATO-a i ima važnu ulogu na ZB

Spajić i Stoltenberg
Foto: Vlada CG


Predsjednik Vlade Milojko Spajić sastao se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, tokom drugog dana zvanične posjete Briselu. 
Tokom razgovora je zajednički naglašeno da je Crna Gora pouzdana članica NATO-a  i da je potpuno posvećena ispunjavanju strateških spoljno-političkih ciljeva. 
Istaknuta je važna uloga Crne Gore u razvoju regionalne saradnje, mira i sigurnosti, u vremenu brojnih bezbjednosnih izazova. 
Sagovornici su se saglasili da je jačanje Alijanse važnije nego ikada, stoga će očekivani ulazak Švedske u NATO biti vrlo važan u tom kontekstu. Politika „otvorenih vrata“ svoju važnost je posebno dobila od početka rata u Ukrajini, imajući u vidu da se proširivanjem NATO-a širi zona sigurnosti i bezbjednosti. 
Predsjednik Vlade Spajić istakao je da će Crna Gora nastaviti da pruža podršku Ukrajini. 
„Saglasili smo se da je Zapadni Balkan, region od strateške važnosti za Alijansu. Istakao sam da Crna Gora, kao član NATO-a skoro sedam godina, shvata da mnogi globalni događaji zahtijevaju konstantnu budnost i pažnju saveznika“, kazao je premijer Spajić. On je podvukao važnost NATO prisustva na Zapadnom Balkanu, jer je to garancija mira i sigurnosti. U tom kontekstu vrlo je važna bila posjeta generalnog sekretara Skoplju u novembru prošle godine, kao i predstojeća posjeta NAC-a BiH.
 

 
Spajić i Stoltenberg
Foto: Vlada CG

Predsjednik Vlade je upoznao Stoltenberga da je Crna Gora ove godine izdvojila 2,01% BDP-a za odbranu, od čega 35,24% za modernizaciju opreme. 
Generalni sekretar Stoltenberg je pozdravio učešće i doprinos naših vojnika u misijama. 
„Crna Gora je kredibilan član NATO-a i igra važnu ulogu u miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Cijenim vašu posvećenost reformama i evroatlantskim integracijama, koje će donijeti trajnu stabilnost regionu“, poručio je generalni sekretar NATO-a. 
Tokom razgovora bilo je riječi i o jačanju kapaciteta za suprotstavljanje novim bezbjednosnim izazovima, poput hibridnih prijetnji i sajber napada.

Leave a Reply