,,Kurvanje“ u Hrvatskoj Sonje Radaković

Projekat „Kurvanje“ je možda banalno vizuelno prikazan ali se zapravo bavi kritikom trenutnog stanja u umjetnosti i kulturi – kaže za Danas Sonja Radaković, umjetnica iz Srbije koja se juče, 9. aprila, prvi put predstavila publici u Hrvatskoj, u osiječkoj galeriji u sklopu platforme Popup

------ kultrua 1 stupac, color
Foto: glas-slavonije.hr

Izložba se zove „Voli me“ na osnovu Sonjinog rada napravljenog specijalno za debi u komšiluku i sastoji se od tri fotografije na kojima pozira naga sa hrvatskom zastavom. Sonja napominje da njen rad treba posmatrati u kontekstu projekta „Kurvanje“ budući da se izložba sastoji od pojedinačnih ostvarenja iz tog ciklusa među kojima su „Promocija 2016 : Sonja za Muzej savremene umjetnosti u Vojvodini“, „Kako sam upoznala Uroša Đurića“ i „Oglas“.

– Svi ovi radovi se bave preispitivanjem položaja mlade i neafirmisane umjetnice unutar i izvan umjetničkih institucija – ističe ona, dodajući da je „Kurvanje“ komentar na fenomenologiju socijalnih interakcija i načina zadobijanja ugleda na umjetničkoj sceni.

Prema njenim riječima, sadržaj fotografija banalizuje međuljudske odnose, kritikuje egocentričnost autonomne umjetnosti i njen ambivalentan moralni karakter.

– On je istovremeno naklonjen revolucionarnim idejama ali i narcisiodnoj kulturi i ličnoj koristi – kaže Sonja uz pojašnjenje da se njeni radovi bave i „preispitivanjem iskrenosti namjere autora koji zarad prisustva u elitističkim krugovima lokalnog društva svjesno prihvata ponižavajuću ulogu konkubine“.

Upitana da li joj je „Kurvanje“ pomoglo da se bolje etablira u svijetu umjetnosti odgovara:

– To nije njegova svrha, već upravo kritika načina na koji se odigrava ovaj proces. Ali, sigurno da ostvarujem i aspekte etabliranja budući da je fotografija kao medij prepoznatljiva a i ja sama sam sastavni dio svakog performansa i akcije.

A zašto je rad sa zastavom nazvala „Voli me“ objašnjava:

– Ako se u Srbiji nudim kao srpska umjetnica, u Hrvatskoj se nudim kao hrvatska, pa publika nema razloga da (me), moj rad ne voli.

Insistiranje na nacionalnim obilježjima, prema njenom mišljenju, nipodaštava nacionalnost jer umjetnost govori univerzalnim jezikom.

Sonja skreće pažnju da je upravo zato što u Hrvatskoj prvi put predstavlja cjelinu „Kurvanje“ odlučila da svoj naslovni rad „Voli me“ bazira na, kako kaže, „provociranju instant prihvatanja sredine“.

Upitana da li misli da će njen rad možda imati negativnog odjeka u Srbiji kaže:

– Rad nisam postavila na taj način. Kao provociranje pozitivnih ili negativnih konotacija budući da su one svakako uključene u moj rad i zato što ga svako može posmatrati iz sopstvenog ugla. Najčešće se dešava da ljudi sude izgledu autora a ne na osnovu sadržaja njegovog rada – kaže Sonja uz zaključak – Negativne reakcije prouzrokovane nacionalističkim ili šovinističkim stavovima građana nisu relevantne. Svako na rad projektuje ono što želi da vidi – izričita je umjetnica.

Za koga je umjetnost?

„Šire posmatrano, ‘Kurvanje’ je metafora propale strategije kulturne politike u regionu koja umjetnost primorava na podređeni položaj i prilagođavanje sopstvenog identiteta zahtjevima kapitalističkog tržišta. Poljuljan sistem vrijednosti utiče na to da su i kultura umjetnost danas primorane da poput kurve balansiraju između privatnog i javnog kako bi jednako zadovoljile autoerotske i fantazme nepostojećeg klijenta. Kurvanje postavlja pitanje zbog čega se i za koga se danas proizvodi umjetnost“, kazala je između ostalog Sonja Radaković u razgovoru za Danas.

Citati

Upitana da li se u svom radu ugledala na strategije drugih umjetnika ili umjetnica sagovornica Danas-a kaže: „Naravno da mogu da se povuku paralele sa umjetnicima s lokalne ili evropske scene, ali samo citiranje je jedan od aspekta ovog rada s obzirom na to da je sama pozicija savremene umjetnosti i umjetnika zasnovana na citiranju“.

Izvor: A. Ćuk, danas.rs

 

Leave a Reply