Simpozijum u Kotoru povodom godišnjice smrti don Branka Sbutege

Povodom desetogodišnjice od smrti Don Branka Sbutege Ekumenski centar sa Prčanja, koji nosi don Brankovo ime, organizuje u utorak, 26. aprila simpozijum prema Don Brankovom geslu „Istina traži svjedoke“

1438765310_843_velika_DU NET - don Branko Sbutega
Foto: www.dubrovniknet.hr

Obilježavanje desetogodišnjice počeće svetom misom zadušnicom u Prčnju u 10 sati, koju će predvoditi Ratko Perić, biskup mostarski.

U 12 sati održaće se Simpozij u skupštinskoj sali crkve Svetog Pavla u Starom Gradu na kojem će govoriti naučnici, saradnici i prijatelji Don Branka Sbutege iz Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Tim povodom, kako je najavljeno, biće predstavljena i izložba umjetničkih slika crnogorskog slikara Mihaila Muja Jovićevića na temu „Ciklus Bogorodica“.

Manifestacija će se završiti Muzikom sjećanja u izvedbi crnogorskog pijaniste i direktora Kotor Arta Ratimira Martinovića u crkci Sv. Duha u Starom Gradu u 20 časova.

Don Branko Sbutega je bio župnik crkve svetog Eustahija u Dobroti. Rođen je 8.aprila 1952. godine u Kotoru gdje je završio osnovnu školu,  gimnaziju i glazbenu školu. Najprije je studirao medicinu u Beogradu a nakon toga filozofiju u Beču i teologiju u Zagrebu i Rimu. Za sveštenika je imenovan 15.jula 1979. godine na ostrvu Gospa od Škrpjela.

Nakon zemljotresa iste 1979. godine radio je na obnovi kulturnog patrimonijuma Kotorske biskupije. Početkom devedesetih godina osnovao je Centar za pomoć izbjeglicama s prostora bivše Jugoslavije u Padovi u Italiji. Po povratku u Kotor 1996. godine nastavio je sa humanitarnim radom u Caritasu Kotorske Biskupije.

Kao poliglota i ljubitelj umjetnosti dao je veliki doprinos kulturi. Organizovao je i podržavao brojne lokalne i međunarodne kulturne manifestacije i inicijative među kojima su samo neke: Grupa književnika 99, osnovao je muzički festival Kotor Art i dao napraviti najveći mozaik na Balkanu u crkvi Svetog Eustahija u Dobroti.

U javnosti je prepoznat po mirotvornom angažmanu, promociji suživota tijekom godina jugoslovenske krize i tolerancije uključujući odnos prema Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi. Bio je veliki zagovornik zaštite čovjekove okoline i obnove crnogorske nezavisnosti. Koautor je knjige „Stara književnost Boke“, a knjiga „Kurosavin nemir svijeta“ objavljena je neposredno pred njegovu smrt 2006. godine kao zbornik njegovih tekstova i intervjua.

Na Don Brankovu inicijativu njegovi saradnici i prijatelji osnovali su Fondaciju „Ekumenski centar Don Branko Sbutega“ na Prčanju, čiji je cilj promocija vjerske tolerancije i jačanje ekumenske suradnje među kršćanskim Crkvama i interreligioznog dijaloga.

Izvor: cdm.me

Leave a Reply