Sara Bahai, prva žena taksista u Afganistanu

Foto: yimg.com

Jedna Avganistanka je odlučila raditi tipično muški posao i postala prva žena taksista u svojoj zemlji. Uprkos prijetnjama i predrasudama, ne planira odustati od svog poziva i čak u slobodno vrijeme drugim ženama daje časove vožnje.

Tipični dan Sare Bahai: provjerava je li pod haubom sve kako treba… briše prašinu sa prednjeg stakla… i spremna je za smjenu. Ovaj posao je sve samo ne tipičan za jednu Avganistanku.

„Srećna sam kad sam za volanom. Ponosna sam na ono što radim. Drugim ženama stalno pričam o tome, jer ih želim ohrabriti da uče voziti“, kaže Bahai.

Poput sestre

„Ona nam je poput sestre. Bolje je voziti se s njom, nego s nekim strancem“, tvrdi putnica Khanum Gul.

Sara je prije dvije godine posudila novac i kupila taksi kako bi prehranila 15 članova porodice.

„Mnogi muškarci taksisti zadirkuju žene i djevojke. Daju im svoje brojeve telefona, neprimjereno ih gledaju… Druge žene su me potaknule da postanem taksista“, ističe ona.

„Teško je zamisliti da su prije 30 godina, tokom sovjetskog perioda, u Kabulu žene vozile trolejbuse. Sada je prava rijetkost uopšte vidjeti ženu za volanom, a kamoli za volanom taksija“, izvijestila je reporterka Al Jazeere Nicole Johnston.

Sara kaže da poznaje 20-ak žena koje žele naučiti voziti.

„Moja poruka muškarcima koji ženama brane voziti je da to ne bi trebali raditi. Do kada će žene sjediti zatvorene u mračnim kućama?“, zaključila je Bahai.

Ipak, svjesna je da se mentalitet neće promijeniti preko noći.

Sigurnosni problemi

„Žena ne može raditi kao taksista ni ovdje, ni u bilo kojem drugom gradu, zbog sigurnosnih problema“, tvrdi taksista, Saeed Naser.

Međutim, Sara Bahai insistira da je ništa neće zaustaviti, čak ni prijetnje.

„Probušili su mi sve četiri gume, izgrebali vozilo, ukrali registracijske tablice, drugi vozači me provociraju na cesti…“, kaže ona.

Ako i jeste uplašena, to ne pokazuje… A putnika svakog dana ima sve više.

Izvor i foto: Al Jazeera

Leave a Reply