Test projekat „Apolo-Sojuz“, prvi zajednički svemirski let američkih i sovjetskih astronauta, započet je 15. jula 1975, prije pune četiri decenije. 

Oni koji su bili dio tog istorijskog poduhvata kažu da će ga pamtiti dok su živi. U projektu su učestvovala trojica američkih astronauta i dvojica iz SSSR.

Ideja o zajedničkoj misiji nastala je kao pokušaj otopljavanja odnosa dviju zemalja, koje je, doduše, bilo samo privremeno.

Kosmonauti dveju sukobljenih sila proveli su zajedno 47 sati u svemiru

„Sojuz 19“ lansiran je nekoliko sati prije „Apola 18“, tako da njihovo spajanje nije bilo dugog vijeka. Ipak, američki komandant Tomas Staford i njegov sovjetski kolega Aleksej Leonov imali su dovoljno vremena da razmijene poklone i obave prvo međunarodno rukovanje u orbiti, i to u doba žestokih tenzija između njihovih dvijju domovina.

– Želio sam da porazgovaram sa sovjetskim astronautima na njihovom maternjem jeziku pa sam potrošio više vremena učeći ruski nego pripremajući se za let u svemir – rekao je američki astronaut Donald Slejton.

Nakon telefonskog poziva Džeralda Forda, tadašnjeg predsjednika SAD, rakete su se razdvojile i astronauti su nastavili svako svojim putem, a projekat „Apolo-Sojuz“ popločao je put budućim zajedničkim letovima u svemir Rusa i Amerikanaca.

Izvor: Irena Hadžiomerović blic.rs
Foto: NASA