Rezolucija SDP-a: „Skupština da osudi akt agresije na Ukrajinu“

Ruske trupe ušle u Kijev (Foto: Guliver images)/TVCG
Socijaldemokratska partija Crne Gore uputila je svim poslaničkim klubovima predlog Rezolucije povodom vojne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, nakon čega će taj akt uputiti u skupštinsku proceduru.
„SDP pokreće ovu inicijativu sa namjerom da Skupština Crne Gore, kao najviše zakonodavno i predstavničko tijelo, osudi akt agresije na jednu suverenu i međunarodno priznatu državu i pozove na mirno i diplomatsko rješavanje postojećeg konflikta“, saopšteno je iz te partije.
Kako se navodi, SDP očekuje od svih političkih subjekata koji su iskreno privrženi univerzalnim međunarodnim principima, i koji slijede politiku Evropske unije i obaveze Crne Gore kao članice NATO-a, da podrže predlog Rezolucije.
„SDP poziva klubove poslanika da do ponedjeljka u 12 sati potpišu predlog Rezolucije radi stavljanja u skupštinsku proceduru. SDP će zahtijevati da se ovom aktu hitno raspravlja u Parlamentu“, navodi se u saopštenju.
U predlogu rezolucije se navodi da Skupština Crne Gore najoštrije osuđuje otvoreni čin agresije i vojne intervencije koju su preduzele oružane snage Ruske Federacije prema Ukrajini, kao nezavisnoj i međunarodno priznatoj državi.
Taokođe traži se Skupštine Crne Gore da apeluje na organe vlasti Ruske Federacije da hitno zaustavi vojna dejstva i prekine akt agresije kojim se direktno podriva suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, uništavaju vojni i civilni objekti i ugrožavaju životi miliona ljudi, uglavnom civila.
U dokumentu se navodi da Skupština Crne Gore poziva Organizaciju Ujedinjenih nacija, OEBS i druge relevatne međunarodne organizacije, ostale države, posebno članice EU i NATO saveza da iskoriste sva moguća diplomatska, politička i ekonomska sredstva u cilju odvraćanja Ruske Federacije od daljeg nastavka agresivnih dejstava na teritoriji Ukrajine.
„Skupština Crne Gore poziva Vladu Crne Gore i sve političke i društvene subjekte u našoj državi da bezrezervno, otvoreno i nedvosmisleno osude ovaj akt agresije, čije posljedice mogu biti nesagledive po evropski i svjetski mir i bezbjednost, a time i stabilnost regiona kojem Crna Gora pripada“, navodi se u predlogu rezolucije.
Takođe, navodi se da Skupština Crne Gore iskazuje punu podršku do sada preduzetim mjerama od strane Evropske unije i partnerskih država na suzbijanju akta agresije i iskazuje potpunu spremnost da Crna Gora svoju politiku do kraja usklađuje sa svojim saveznicima, u skladu sa univerzalnim principima pravičnosti i potrebom uspostavljanja mira na području koje je pod agresijom.
„Skupština Crne Gore iskazuje najdublje saosjećanje sa narodom Ukrajine koji se trenutno suočava sa najvećim izazovima i patnjama od završetka 2. svjetskog rata i poziva građane, državne strukture i društvene organizacije da iskažu solidarnost i pruže svaki mogući oblik humanitarne pomoći“, navodi se u dokumentu.


Leave a Reply