Purgatorije – ljetnji festival kulture

Foto: cdm.me

Deseti Festival mediteranskog teatra, Purgatorije, u organizaciji Centra za kulturu u Tivtu, otvoren je 25. juna i trajaće do 10. septembra. Tokom trajanja Festivala publika će moći da isprati oko devedeset pozorišnih, muzičkih, književnih, likovnih i filmskih programa.

Selektorka ovogodišnjeg Festivala, Tanja Mandić Rigonat, odabrala je sedam predstava koje će biti u takmičarskoj selekciji.

,,Odabrala sam predstave koje svedoče o želji pozorišnih stvaralaca da pozorište bude mjesto u kojem se društvo i čovjek, propituju na umjetnički snažan način, iz dubokih poriva kreativnosti, istinoljublja, mašte, polemičkog i kreativnog duha, u kojem se teme, jasno izoštravaju bez obzira na žanr, predstave u kojima su glumačka dostignuća na visokom nivou kao i svi drugi elementi pozorišnog čina”, kazala je Tanja Mandić.

Takmičarske predstave ,,Aleksandra Zec” Olivera Frljića (HKD Teatar na Sušaku, Rijeka), ,,Životinjska farma” Andraša Urbana (Rijeka), ,,Život Molijerov” Aleksandra Popovskog (MNT Skoplje), ,,Mamma mia” Juga Radivojevića (Pozorište na Terazijama, Beograd), ,,Kazimir i Karolina” Snežane Trišić (Atelje 212, Beograd), ,,Hasanaginica” Jagoša Markovića (Centar za kulturu – Tivat) i ,,Razbijeni krčag” Igora Vuka Torbice (JDP, Beograd) dobile su pozitivne kritike pozorišnih kritičara. Mnoge od njih su već nagrađivane i, kako je saopšteno, sve su odlično prihvaćene od publike.

,,Nadam se da će i ovogodišnja selekcija još jednom potvrditi ‘Purgatorije’ kao važan pozorišni festival na kojem je moguće vidjeti izuzetna umjetnička djela najznačajnijih pozorišnih umjetnika, reditelja, glumaca, scenografa, kostimografa i baletana”, dodaje Mandić.

Purgatorije Tivat 2015 otvorila je glumica Anita Mančić, istakavši da festivali ponekad postanu zamjena za aktivnu pozorišnu produkciju.

,,Ovaj festival nastao je u gradu koji aktivno i promišljeno djela na polju kulture, koji u okiviru Centra za kulturu ima pozorišnu produkciju koja pripada samom vrhu regionalne produkcije, čiji pozorišni proizvodi postaju kulturološki argument ne samo Tivta i Boke Kotorske, nego i države Crne Gore i teatarskog prostora koga smo nekada zvali Jugoslavijom”, kazala je Anita Mančić.

Bojana Obradović

Leave a Reply