Protjerani dječak našao dom i počeo da govori

Foto: dailymail.co.uk

Devetogodišnji dječak koji je zbog bolesti postao uljez u svom selu u Kini, najzad je dobio dom i drugove.

U slučaju koji je naišao na osudu širom svijeta Luo Kun Kun protjeran je iz sela kada su njegovi žitelji, uključujući i mališanovog djeda, potpisali peticiju kako bi “zaštitili zdravlje stanovnika” od “tempirane bombe”.

Foto: dailymail.co.uk

Na sreću, umiješali su se zvaničnici Specijalne škole u Linfenu (provincija Šansi), jedine u Kini sa uslovima za brigu o HIV pozitivnoj djeci i za njihovo obrazovanje.

Kun Kun se zarazio sidom od svoje majke još dok je bio u njenoj utrobi, ali je bolest otkrivena tek kada je napunio pet godina.

Foto: dailymail.co.uk

Majka i očuh su radili u drugim provincijama, pa je dijete raslo kod babe i djeda, usvojiteljima njegovog očuha.

Pošto nisu htjeli da ga prime ni u jednu školu, a lokalni stanovnici su izbjegavali svaki kontakt s njim, dječak je najveći dio vremena provodio sam, igrajući se u šumi.

Na sastanku 7. decembra prošle godine, 207 stanovnika sela Šufangja (provincija Sečuan) potpisalo je peticiju, u kojoj su tražili od vlasti da “preduzmu mjere zaštite i odvedu Kun Kuna iz sela kako bi sačuvali zdravlje seljana i djece”. U tekstu je pisalo da Kun Kun “izaziva strah u zajednici” i da je “tempirana bomba”.

Foto: dailymail.co.uk

Ipak, sudbina je očigledno imala druge namjere sa Kun Kunom, jer je prošle godine dobio mjesto u internatu škole u Linfenu.

Razredni starješina Guo Sjaoping kaže da je “dobro društveno i obrazovno okruženje važno za Kun Kuna” i da je “uz pomoć nastavnika postao otvoreniji i počeo ljepše da se ponaša”.

Osim toga, od novembra prošle godine redovno uzima ljekove protiv HIV-a.

Foto: dailymail.co.uk

Kada je krenuo u školu nije progovarao ni riječ, ali sada uči i govori kao i ostali đaci, dodaje razredni starješina.

Slučaj ovog dječaka skrenuo je pažnju na predrasude u vezi sa ovom bolešću u Kini, gdje su mnogi oboljeli suočeni sa diskriminacijom – do te mjere da se dešava da i ljekari odbiju da ih dodirnu.

Foto: dailymail.co.uk

Najnoviji podaci kineske Nacionalne komisije za zdravlje i planiranje porodice govore da je u Kini od 1985, kada je registrovan prvi slučaj ove bolesti, dijagnostifikovano 497 hiljada obolelih.

Izvor: blic.rs

Leave a Reply