Preminuo Arsen Dedić

Foto: 24sata.hr

Dedić je preminuo zbog otkazivanja rada organa kao posljedice sepse i gangrene crijeva.

Njemu se u poslednjih nekoliko dana zdravlje naglo pogoršalo. On je prije dvadesetak dana zbog sepse primljen na intenzivnu njegu Interne klinike KBC-a Zagreb nakon što mu je u Krapinskim toplicama ugrađen kuk.

Pjevač je već nekoliko dana bio priključen na aparate, a odnedavno je bio i na hemodijalizi jer su mu otkazivali bubrezi i jetra.

Sve je počelo iznenada prošle nedjelje, kad mu je organizam oslabio zbog prekida krvotoka u abdomenu.

Iza sebe je ostavio suprugu Gabi Novak, ćerku Sandru i sina Matiju.

Foto: nadlanu.com

Arsenije Arsen Dedić rođen je u Šibeniku 28. jula 1938. godine.

Bio je pjevač, pjesnik, kompozitor, aranžer, tekstopisac, kantautor i muzičar.

Arsen Dedić je autentičan začetnik autorske pesme i literarne šansone. Svojim radom je izvršio posredan, ali značajan uticaj na rok scenu u Jugoslaviji.

Objavio je 25 studijskih albuma, nekoliko zbirki pjesama, pisao je muziku za pozorište, film i TV drame.

Foto: 24sata.hr

Njegove najpoznatije pjesme su: „Tvoje nežne godine“, „Od kako te ne volim“, „Amigo“, „Djevojka za jedan dan“, „Okus soli“, „Kuća pored mora“, „Kuća pored rijeke“, „Ne daj se, Ines“,…

Krajem pedesetih, Dedić počinje sa svojim prvim kompozitorskim radovima vezanim za klasičnu muziku, ali istovremeno piše i tekstove za zabavnu muziku pod pseudonimom Igor Krimov.

Kao kompletan autor prvi put se predstavlja 1963. godine kada na Splitskom festivalu izvodi pesmu „Onaj dan“. Zatim prvi put objavljuje svoju pjesmu „Nevoljen“, a na tom singlu se nalazi i „Okus soli“. Od 1959. do 1964. godine radi kao muzički saradnik na TV Zagreb, a zatim prelazi u slobodne umjetnike.

Tokom šezdesetih godina karijeru vezuje za festivale na kojima svojim evergrin kompozicijama osvaja brojne nagrade. Prvi solistički koncert održao je u decembru 1965. godine u beogradskom Domu sindikata.

Foto: ytimg.com

Dedić tokom sedamdesetih snima ključne autorske ploče, ali se ogleda i na drugim poljima. Radi ploče za decu, primenjenu muziku, komponuje na tekstove pjesnika, a njegove pjesme izvode Drago Mlinarec, Bijelo Dugme, Josipa Lisac, Srebrna krila, Zdravko Čolić i mnogi drugi. Takođe, redovno komponuje za suprugu Gabi Novak koja često gostuje na njegovim pločama i nastupima.

Saradnju sa novim generacijama produbljuje tokom osamdesetih radeći prepeve sa slovenačkog, pesama Andreja Šifera, Zorana Predina i drugih.

Sa Predinom snima zajedničku ploču „Svjedoci priče“ na kojoj se autorski dopunjuju, nudeći drugačije čitanje svojih ranijih pjesama. U pjesmi „Domovina“ pridružio im se Bora Đorđević, sa kojim su 1989. godine zajedno nastupali u više navrata.

Foto: bh-index.com

Pisao je tekstove i za dalmatinske klape, a jedan od najpoznatijih je „Vratia se Šime“.

Za filmsku muziku dva je puta nagrađen Zlatnom arenom.

U početku svoje karijere pojavljuje se i kao glumac u filmovima, ali su to bile manje uloge, poput uloge pjevača u filmu „Višnja na Tašmajdanu“.

Veliki dio njegovog opusa čini i muzika za televiziju i pozorište.

Izvor: Blic, Jutarnji list, Agencije, Wikipedia

Leave a Reply