Premijer Abazović sa ministrima u gradu na Tari : Cilj da Mojkovac bude samoodrživ

Abazović sa saradnicima u Mojkovcu
(Foto : Vlada CG)

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović, u okviru programa „Crna Gora na pravom putu“, boravio je u radnoj posjeti Opštini Mojkovac gdje se sastao sa predsjednikom Veskom Delićem i predsjednikom Skupštine opštine Markom Janketićem, brojnim mojkovačkim poljoprivrednicima sa kojima je razgovarao o unapređenju njihovog poslovanja, poboljšanju putne infrastrukture, obnovi mehanizacije i boljem iskorišćavanju evropskih fondova, kao i sa predstavnicima pojedinih privrednih subjekata.
 
Abazović sa Delićem i Janketićem
(Foto: Vlada CG)
Preemijer Abazović naglasio je da Vlada i resorno ministarstvo podržavaju poljoprivredne proizvođače kroz različite mjere, navodeći da je ukupna podrška kroz realizovane pozive u 2022. godini poljoprivrednicima iz Mojkovca iznosila ukupno 2.545.218,00 eura. Premijer Abazović je ukazao da Vlada ima cilj da Mojkovac bude samoodrživa opština, govoreći da bi realizacija planiranih razvojnih projekata zauvijek trebala da promijeni budućnost tog grada. U tom kontekstu, Abazović je istakao da su razvoj industrije i turizma povezani sa proizvodnjom hrane i da na ovaj način želi da između Vlade i poljoprivrednika bude stvoren komunikacioni kanal koji će doprinijeti poboljšanju saradnje.
Abazović i Delić sa mojkovačkim poljoprivrednicima
(Foto: Vlada CG)
Tokom sastanka razgovaralo se i o valorizaciji brojnih prirodnih bogatstava opštine Mojkovac: Bjelasice i Sinjajevine, Nacionalnog parka Biogradska gora, kao i sanaciji crnih ekoloških tačaka. Govoreći o Sinjajevini, premijer je ponovio stav da na najvećem pašnjaku neće biti vojnih vježbi koje podrazumijevaju upotrebu bojeve municije i ugrožavanje životne sredine na toj planini, dodajući da je Vlada blizu pronalaska alternativne lokacije za izgradnju vojnog poligona.

Abazović i Delić sa saradnicima
(Foto: Vlada CG)
Izrazivši veliko zadovoljstvo zbog posjete Vlade na čelu sa premijerom, predsjednik Opštine Vesko Delić istakao je tri projekta koji će trasirati razvoj Opštine Mojkovac: završetak projekta izgradnje i povezivanja ski centara Žarski i Cmiljača, otvaranje rudnika olova i cinka Brskovo i projekat izgradnje zatvora.
Radni sastanak sa mojkovačkim poljoprivrednicima
(Foto : Vlada CG)
Tokom sastanka najavljen je početak rekonstrukcije i proširenja puta između Mojkovca i Berana, sanacije puteva prema Vragodolu i sanacije klizišta Gojakovići.
Abazović i Delić sa Ričardom Bofijem, izvršnim direktorom rudnika u Mojkovcu
(Foto:Vlada CG)
Abazović i Delić sa saradnicima, posjetili su i rudnik Brskovo – Tara Resources, gdje su razgovarali sa Ričardom Bofijem, izvršnim direktorom rudnika i menadžerkom za odnose s vladom Ratkom Sekulović o projektu koji je od velikog značaja za Mojkovac i Crnu Goru.
Bofi i Sekulović su predsjednika Vlade, ministre i predsjednika Opštine upoznali sa tokom projekta i naveli da je do sada uloženo 25 miliona eura što ovu investicijom čini najvećom u Mojkovcu. Tokom razgovora istaknuto je da će u rudniku Brskovo tokom rada biti direktno zapošljeno više od 550 ljudi, a tokom izgradnje više od 700 radnika. Naglašeno je da kada se otpočne sa radom, rudnik će generisati pribiližno 100 miliona eura izvozne prodaje godišnje i to će povećati ukupan crnogorski izvoz za više od 20 odsto.
Premijer Abazović je izrazio zadovoljstvo što se radi na unapređenju planskog dokumenta i očekuje da uskoro bude završen i prihvatljiv za Vladu, posebno u dijelu ekoloških kriterijuma.
Pokretanje rada rudnika Brskovo investicija je vrijedna 150 miliona eura. Planirani direktni prihod Crnoj Gori iznosiće 150 miliona eura od poreza i koncesionih naknada tokom 17 godina radnog vijeka, dok će godišnji prihod od poreza biti od 5 do 7 miliona eura, pa je očekivano da Brskovo postane najprofitabilnija kompanija u Crnoj Gori. Godišnja koncesiona naknada koja će ići u budžet Opštine Mojkovac biće oko 3 miliona eura i ona će udvostručiti budžet ove opštine. Rudnik Brskovo će proizvoditi prosječno 45 kt cinka, 10 kt olova i 3 kt bakra i on će biti jedan od vodećih rudnika cinka u Evropi. Važno je istaći da su predviđeni kvaliteti koncentrata privukli interesovanje više međunarodnih trgovačkih firmi i topionica.
Brskovo je započelo sa primjenom strategije za obuku i zapošljavanje većine zaposlenih na lokalnom nivou i zahtijevaće od izvođača radova da sarađuju sa lokalnim podizvođačima.

Abazović sa ministrima u Mojkovcu
(Foto:Vlada CG)
U posjetu Mojkovcu sa premijerom Abazovićem bili su i ministarka kulture i medije Maša Vlaović, ministarka ekologije prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, ministar prosvjete Miomir Vojinović, ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević, ministar bez portfelja Zoran Miljanić, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevan Gajević i direktor Uprave za saobraćaj Radomir Vuksanović.

Leave a Reply