Poslije sedamnaest sati provedenih pod ruševinama spasena djevojčica

Na snimku s mjesta događaja vide se najprije samo noge djevojčice prekrivene prašinom i spasioci koji očajnički pokušavaju da je oslobode od ruševina

Foto: youtube, blic.rs

Jedna desetogodišnja djevojčica iz zemljotresom pogođenog italijanskog grada Peskara del Tronto spasena je nakon što je 17 sati provela zarobljena pod ruševinama.

– Živa je! – uzvikivali su spasioci, koji su zatim počeli da aplaudiraju. Devojčicu su zagrlili, a potom je odveli na sigurno.

Na snimku s mjesta događaja vide se najprije samo noge djevojčice prekrivene prašinom i spasioci koji očajnički pokušavaju da je oslobode od ruševina.

Jedan spasilac se čuje kako govori: ‘Čuje se nešto ispod. Tiho, tiho!’. Potom je pozvao dijete da se slobodno kreće, a drugi je govorio: ‘Hajde Đulija, hajde… pazi glavu’, i tada su ju izvukli.

Bio je to samo mali trenutak sreće u tužnom danu nakon potresa magnitude 6.2 po Rihteru koji je pogodio središnju Italiju u srijedu ujutro pri čemu je poginulo najmanje 247 ljudi, a više stotina je povrijeđeno.

Djevojčica je provela 17 sati ispod urušenih zgrada i na svu sreću nije zadobila nikakve ozbiljne povrede.

Danilo Dionisi, vatrogasac iz Askoli Pićena, kazao je kako je djevojčica prevezena u bolnicu.

Baka spasla unuke

„Nažalost, 90 posto ljudi koje smo izvukli su mrtvi, ali nisu svi, zato sam tu“, rekao je volonter spasilac Kristijan Banćeti za AP.

Da je to tako, svjedoči i priča o dva dječaka, uzrasta od četiri i sedam godina, koje je spasila baka.

Dva dječaka od četiri i sedam godina bili su kod babe i djede u mjestu Peskara del Tronto kada je u toku noći izbio zemljotres. Baka je odmah reagovala, sakrila dječake ispod kreveta i tako im spasla život. Rojters navodi da je zemljotres preživjela i baka, ali da je ostala bez muža.

Preživjela zemljotres u L’Akvili, izgubila dijete u zemljotresu u Akvatu del Tronto

Na žalost, nisu sva djeca iz pogođenog dijela Italije bila iste sreće kao desetogodišnja Đulija, prenosi AP.

Medu žrtvama zemljotresa je i 18-mjesečna djevojčica, Marisol Pjermarini. Njena majka je ranije živjela u L’Akvili i tamo je 2009. godine preživjela zemljotres, potom se sa porodicom preselila u Akvatu del Toronto, gde je juče ostala bez ćerke.

„Beba je spavala u krevecu koji je zatrpan, a majka je izvučena iz ruševina i prebačena u lokalnu bolnicu gde oplakuje svoje dijete“, svjedočio je meštanin agenciji AP.

U okolini Akumolija, u ruševinama kuće je stradala četvoročlana porodica, uključujući osmomjesečnu bebu i dječaka starog devet godina, kao i devetomjesečna beba, prenosi Rojters.

Izvor: Jutarnji, Tanjug, blic.rs

Leave a Reply