Šerbedžija uz čašu vina, pjesme i – žene

Sinoć održan koncert Rada Šerbedžije u CNP-u. Uz veliku pažnju publike, Šerbedžija recitovao stihove ,,Barbara“, „Imam pjesmu za tebe“, prepričavao anegdote, glumio i nazdravljao

rade serbedžija
Foto: www.muskiportal.com

 

Tokom skoro dvočasovnog koncerta u pratnji benda “Zapadni kolodvor” poznati glumac svojom harizmom je poput boce vina koja je stajala kraj njega cijele večeri opio publiku, koja je napunila salu i pored ekstremne cijene karte od 20 eura.

Šerbedžija je na binu izašao uz bučne ovacije u crnom sakou, sa šeširom na glavi poput lika iz nekog noar filma i zavrnuvši rukave dao rukom znak za početak koncerta.

Repertoar je bio baziran uglavnom na ljubavnim pjesmama, budući da se koncert održao za Dan žena.

“Dobro veče, drago mi je da ste došli. Ja sam ovdje kao gost, ne samo zbog koncerta, nego i zbog knjige. Ali prije svega volim ovdje da se pojavljujem kao prijatelj”, kazao je pjevač i dobio aplauz prisutnih.

Šerbedžija je konstantno imao komunikaciju sa publikom, predstavljajući redom svaku pjesmu sa po nekom pričom i često tjerajući publiku na smijeh,  kada se prisjetio kako mu je jedna žena u Londonu rekla da izgleda “kao pljunuti Rade Šerbedžija”.

“Arsen Dedić mi je napisao ovu pjesmu, sa kojom sam učestvovao na jednom festivalu i osvojio drugu nagradu. Arsen nije bio ni malo zadovoljan”, ispričao pjevač, a stigao je i da pozdravi njegovog ‘prijatelja iz Amsterdama’ Džonija Štulića nakon čega je izveo njegovu Meni se dušo od tebe ne rastaje.

“Međumurje i Makedonija imaju predivne pjesme. Kao Crna Gora ponekad”, izjavio je nešto kasnije ponovo natjeravši publiku na smijeh. Prisutnima je s vremena na vrijeme prepuštao pjevanje refrena, a oni su mu uzvraćali tapkajući u ritmu pjesama. Šerbedžija je prethodne večeri u Gradskoj knjižari promovisao i potpisivao svoju knjigu autobigrafske proze “Do posljednjeg daha”.

Tom prilikom je  najavio da će i svoje naredno djelo objaviti u saradnji sa  izdavačkom  kućom “Nova knjiga”.

“Zvaće se ‘Zelena  karta’, a priča najviše o mom životu u Americi, mojim razmišljanjima, mišljenjima, utiscima i o ljudima sa kojima sam radio”, istakao je Šerbedžija tokom susreta sa podgoričkom publikom u punoj Gradskoj knjižari.

On je objasnio da je njegova  knjiga “Do posljednjeg daha” bila veoma uspješna, i da mora pohvaliti Novu knjigu i njihov ambiciozan, savremen i moderan pristup izradi  knjige, ali i  reklamiranju.

Zatim se osvrnuo na svoja do sada objavljena djela i ocijenio da je mnogo lakše napisati prozu nego poeziju.

“Lakše je objavljivati prozu od poezije, jer je ona posebna disciplina i uvijek imaš neku vrstu zaštite. Pišeš nešto tako okolo, može biti dobro ili loše, dok je pjesma opasna. Pjesma na najkraći način izvire iz tebe, iz tvoje duše iz tvoje prirode, zato je potrebna hrabrost da se objavi knjiga poezije”, kazao je  Šerbedžija.

Njegova druga knjiga pjesama bila je moderno dizajnirana, pa je nakon svake pjesme bila po prazna stranica, za koju je njegovov tada 70-godišnji otac rekao: “Dobro je sine, dobro je, ima mnogo neiskorištenog prostora”, prisjetio se uz osmijeh legendarni glumac.

Izvor: Nevena Vulević, Stefan Strugar, vijesti.me

Leave a Reply