Počinje Sarajevski filmski festival

Foto: turizmsayfalari.com

Dvadeset prvi Sarajevo Film Festival, međunarodni festival filma, počinje 14. avgusta i trajaće do 22. avgusta. Svečanu ceremoniju otvaranja, u petak, 14. avgusta, u Narodnom pozorištu Sarajevo, kada će biti najavljen početak devetodnevne smotre filma, vodiće glumac Feđa Štukan.

Nagrada ,,Počasno Srce Sarajeva“ za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti biće dodijeljena glumcu Benisiju del Toru, koji će sarajevskoj publici predstaviti dramu Fernanda Leona de Aranoe ,,Savršen dan”, u kojoj je nastupio u glavnoj ulozi. Film je premijerno prikazan na nedavno održanom Filmskom festivalu u Kanu.

Jedan od programa u okviru Festivala je takmičarski dio, u kojem učestvuju tri kategorije filmova – igrani filmovi, kratki filmovi i dokumentarni film, koji će u Sarajevu imati svjetske, međunarodne ili regionalne premijere.

,,Filmovi takmičarskog programa u kategoriji igranog filma prikazuju se u udarnim festivalskim terminima, u zgradi Narodnog pozorišta u Sarajevu. Projekcije takmičarskog programa su događaji na crvenom tepihu, koji, između ostalog, nude i mogućnost ‘photo calls-a’ za fotoreportere, te intervjua kao i konferencija za štampu, koje se održavaju prije zvaničnih projekcija. Kao glavni program Sarajevo Film Festivala, takmičarski program privlači više od 150 gostiju – režisera, scenarista, producenata, glumaca, glumica i drugih filmskih radnika, i u proteklim godinama je postao najznačajnije mjesto okupljanja istočnoevropskog filma i svih onih koje zanimaju kinematografije zastupljenih zemalja”, saopšteno je u organizaciji SFF-a.

Cilj takmičarskog dijela programa u kategoriji kratkometražnog filma, kako je najavljeno, je otkrivanje i promovisanje talentovanih mladih autora, koji svojim filmovima mijenjaju svijet ili iskazuju svoje stavove o načinu na koji se svijet mijenja.

,,Selekcija ovog programa je tematski raznolika, filmovi su različiti po pristupu i filmskom izrazu. Kratki film nije samo autorov put do dugometražnog filma, već i specifičan način filmskog izražaja. Filmovi u ovoj sekciji takmiče se za Nagradu za najbolji kratki film, te za dvije specijalne plakete žirija. Filmovi pobjednici se takođe, zajedno sa kratkim filmovima iz programa Novi tokovi, takmiče za direktnu predstojeću nominaciju Evropske filmske akademije u kategoriji kratkog filma”, saopšteno je u organizaciji.

Festivalska publika biće u prilici da pogleda 23 dokumentarna filma koji su prezentovani na najprestižnijim mjestima u svijetu i koji su snimani i po nekoliko godina.

O ishodu takmičenja u kategoriji igranog filma odlučuje žiri u sastavu: rumunski režiser Kalin Peter Necer, umjetnička direktorka filmskog festivala u Kartagini Dajana Bustamante, srpska rediteljka Maja Miloš, producent iz Velike Britanije Majk Dauni i hrvatska glumica Zrinka Cvitešič.

U kategoriji kratkog filma o pobjednicima odlučuju: direktorka Evropske filmske akademije Marion During, rediteljka i montažerka iz Britanije Una Gunjak i direktorka Programa kratkometažnog filma Kanskog festivala Alis Harubi.

U žiriju za dokumentarni film nalaze se: direktor Media centra Sarajevo Boro Kontić, reditelj i pisac Žulijano Ribeiro Salgado i filmska autorka i video umjetnica iz Švajcarske Anka Šmid.

Bojana Obradović

Leave a Reply