Pjesmu ‘Zemljo moja’ najviše je volio Tito

Foto: ytimg.com

U vrijeme kad je nastala, pjesma je bila posvećena gastarbajterima, ljudima koji su odlazili iz tadašnje Jugoslaviije u druge zemlje u potrazi za poslom.

No, početkom 90-ih godina, kada su krvavi sukobi zahvatili zemlju, postala je jedina od najpoznatijih patriotskih pjesama, izvođena na skoro svim TV i radijskim stanicama. 

Pjevačica Ismeta Dervoz u svojoj izjavi za agenciju Patria kako je pjesma Zemljo moja bila jedna od najomiljenijih pjesama Josipa Broza Tita, tadašnjeg predsjednika Jugoslavije, i da je često puštana na zvaničnim prijemima koje je organizirao Tito.

– Pjesma Zemljo moja napisna je kao ljubavna pjesma. To je pjesma rastanka i iščekivanja. U to doba bila je namijenjena gastarbajterima, ali je uskoro dobila drugu konotaciju zahvaljujući tome što je bila prihvaćena u određenim prilikama. I sam Tito je jako volio Zemljo moja“, kaže Dervoz za agenciju Patria. 

Najveća nagrada za Zemljo moja smatra gospođa Dervoz, je to što pjesma traje već 40 godina. Prvi put je izvedena na festivalu VAš šlager sezone 1970. godine, a jednako je popularna i danas. 

Naročito mnogo se izvodi tokom državnih praznika BiH – Dana nezavisnosti 1. marta i Dana državnosti BiH 25. novembra. 

Izvor: radiosarajevo.ba

Leave a Reply