Pet filmova Alehandra Gonzalesa Injaritua

Foto: blogspot.com

Svježe ovjenčan Oskarom za režiju, Meksikanac Alehandro Gonzales Injaritu (51) pravi konstantno dobre filmove. Svih pet dugometražnih naslova u njegovoj dosadašnjoj filmografiji dobilo je veoma visoke ocjene i nominovano je barem za po jednog Oskara. Od preko 11000 reditelja to je pošlo za rukom samo još Robertu Redfordu. Najuspješniji po odlikovanjima za sada je „Čovjek ptica” (sa 158 nagrada) ali kritičari su za dlaku bolje ocijenili njegov prvi film.

Pasji život (Amores Perros, 1999)

Prva saradnja sa scenaristom Giljermom Arijagom. Slika i prilika meksičkog društva kroz tri priče povezane saobraćajnim udesom. Svaka je odraz nasilja ljudi prema životinjama i prema drugim ljudskim bićima. Svijetu je tom prilikom otkriven još jedan meksički biser: glumac Gael Garsija Bernal. Nominacija za najbolji strani film.

Čovjek ptica (Birdman, 2014)

Crna komedija o izanđalom glumcu (Majkl Kiton), nekadašnjem super heroju, koji se bori sa egom pokušavajući da digne iz mrtvih sebe, svoju karijeru i okrnjenu porodicu neposredno pred premijeru komada na Brodveju kojim bi trebalo da pokaže da još nije za bacanje. Oskar za film, režiju, originalni scenario i fotografiju. Revolucionarna metoda „lažnog neprekinutog kadra” podrazumijevala je dvije godine rada na scenariju.

21 gram (21 grams, 2003)

U središtu zapleta je ponovo nesreća koja povezuje smrtno bolesnog matematičara, ucvijeljenu majku i preporođenog bivšeg robijaša čija je vjera stavljena na probu u događajima nakon udesa. Drugi dio „Trilogije smrti” iz pera Giljerma Arijage. Nominacija za glavnu glumicu (Naomi Vots) i sporednog glumca (Benisio Del Toro).

Vavilon (Babel, 2006)

Završnica Trilogije smrti i kraj saradnje sa Arijagom. Zaplet je sačinjen od četiri međusobno povezane priče koje se dešavaju u Maroku, Meksiku, SAD i Japanu. Igraju Bred Pit, Kejt Blančet, Gabrijel Garsija Bernal, Rinko Kikuči, El Faning, Majkl Penja… Nagrada za režiju u Kanu. Nominacija za sedam Oskara (film, režija, dvije sporedne glumice…), nagrada za originalnu muziku.

Prelijepo (Biutiful, 2010)

Prvi film bez Arijage, sa novim timom pisaca: Armandom Boom i Nikolasom Đakoboneom. Priča o samohranom ocu Uksbalu (Havijer Bardem), koji se bori da uskladi svoje obaveze prema sinu i ćerki, ljubav, duhovnost, zločine, krivicu i moral u opasnom podzemlju moderne Barselone, prije nego što mu istekne vrijeme. Nominacija za glavnog glumca i strani film. Nagrada za najboljeg glumca u Kanu.

Izvor: blic.rs

 

Leave a Reply