PEN nagradio „Šarli ebdou“ i podijelio kulturnu javnost

Foto: b92.net

Književnik Salman Ruždi podržao je odluku američkog PEN centra da jednu od svojih nagrada daju satiričnom listu „Šarli ebdo“ koji je početkom godine bio meta terorističkog napada, a šestoro pisaca koji su najavili da će u znak protesta preskočiti gala svečanost nazvao kukavicama.

U mejlu AP-u Ruždi je naveo da je PEN Centar uradio pravu stvar što će odati poštu karikaturistima lista koji su ubijeni u januaru.

Ruždi je bivši predsjednik PEN centra, književne i organizacije za zaštitu ljudskih prava.

– Umjetnici „Šarli ebdoa“ su hladnokrvno pogubljeni jer su crtali satirične karikature što je potpuno legitimna aktivnost. PEN ima sva prava da oda poštu njihovoj žrtvi i osudi njihovo ubistvo – naveo je Ruždi kome su prijetili smrću zbog knjige „Satanski stihovi“.

Majkl Ondatje, Piter Keri i još četvoro drugih pisaca obavijestilo je PEN Centar da neće prisustvovati na njihovoj gala večeri 5. maja kada će „Šarli ebdo“ dobiti nagradu za slobodu izražavanja. Kao razlog, naveli su uvredljive karikature muslimana.

– Užasan zločin je počinjen ali da li je to pitanje slobode govora nešto o čemu PEN Amerika ima porava da bude samopravedna – rekao je Keri Njujork tajmsu.

– Sve to komplikuje što je PEN naizgled slijep na kulturnu aroganciju Francuske koja ne priznaje svoju moralnu obavezu prema velikom i obespravljenom delu svoje populacije – dodao je on.

– Ovo pitanje nema nikakve veze sa zlostavljanom manjinom. Ali ima sve veze sa borbom protiv fanatičkog islama koji je dobro organizovan, dobro finansiran i koji želi da sve nas, muslimane i ne-muslimane, zastraši do kukavičke tišine – napisao je Ruždi.

– Ovih šest pisaca tako su postali saputnici u tom projektu – dodao je on.

Dvostruki dobitnik Bukerove nagrade, Keri rekao je da nagrada koju PEN dodjeljuje francuskom satiričnom listu prevazilazi ulogu ove organizacije u zaštiti pisaca od represija režima.

Nekadašnja predsednika PEN-a Fransin Prouz na svom Fejsbuku napisala je da je obeshrabrena potezom obično razumnog Ruždija da ih nazove saputnicima koji podržavaju islamistički džihadizam.

– Nadam se da će publici na gala večeri u PEN-u biti pokazane i one sirove i rasističke karikature koje je Šarli ebdo objavio, tako da znaju čemu aplaudiraju i odaju poštu – dodala je ona.

Izvor: blic.rs Tanjug

Leave a Reply