Otkazane „Sunčane skale“

Festival je ove godine trebalo da doživi 22. izdanje, koje je bilo najavljeno za 12. i 13. jul. Konkurs za pjesme u okviru prve večeri novih zvijezda je već bio raspisan, a bilo je pristiglo 320 prijava

Foto: static.eldra.hr

Hercegnovski festival Sunčane skale je nakon dvodecenijske tradicije otkazan. Direktor festivala Slobodan Bučevac iznenađen odnosom Opštine i odlaganjem pregovora o održavanju manifestacije, dok iz Opštine kažu da nijesu ukinuli festival, već samo sredstva podrške.

Tradicionalni međunarodni muzički festival Sunčane skale, koji je 21. godinu zaredom bio muzički simbol Herceg Novog, ove godine neće biti održan, saopštio je direktor festivala Slobodan Bučevac.

Festival je ove godine trebalo da doživi 22. izdanje, koje je bilo najavljeno za 12. i 13. jul. Konkurs za pjesme u okviru prve večeri novih zvijezda je već bio raspisan, a bilo je pristiglo 320 prijava.

Bučevac je istakao da je odlukom Opštine Herceg Novi prekinuta tradicija festivala duga dvije decenije.

Na sastanku početkom aprila sa predstavnicima Opštine, nije pronađen zajednički jezik.

„Predsjednica Opštine je odlukom rekla da sa ‘Sunčanim skalama’ neće potpisati ugovor, jer sredstva kojim Opština finansira festival nijesu stavljena u ovogodišnji budžet. Još jedan od razloga bio je da je Kanli kula u loše stanju i da nije bezbjedna, te na nju ne može stavljati nikakvo opterećenje, oprema, bina i slično, a da postoji mogućnost da ove godine tamo neće biti održana nijedna manifestacija“, objasnio je Bučevac i dodao za naš list da nije upoznat sa radom komisije koja je izvijestila o ovakvom stanju tvrđave.

Ipak, direktor festivala kaže da se neće predati, te ovaj festival zaslužuje priliku da nastavi tradiciju, pa i u nekom drugom gradu i drugačijem formatu.

„Ono što za sada definitivno znamo je da Sunčane skale neće biti održane u ovoj godini. Ipak, pregovaraćemo sa drugim gradovima, jer cijelo naše primorje ima potencijal za slične manifestacije, pa se nadamo da će od sljedeće godine Skale dobiti priliku da nastave festivalski život, pa i kao Ljetnja pjesma Evrope, što je bilo planirano u ovoj godini, uz jedan potpuno drugačiji programski koncept“, rekao je Bučevac za DN.

Ipak, kako je saopšteno iz lokalne uprave predsjednica opštine Herceg Novi Nataša Aćimović nije ni jednom riječju ili odlukom ukinula ili zabranila održavanje ovog festivala.

„U vrlo korektnim razgovorima, saopšteno je da ovaj festival nije uvršten u ovogodišnji budžet namijenjen kulturnim manifestacijama i godišnjoj kulturnoj produkciji, a na preporuku Savjeta za kulturu Opštine Herceg Novi. Savjet je predložio da se Festivalu stave na raspolaganje resursi tvrđave Kanli kula i kadrovska logistika Javne ustanove kulture Herceg Fest. Budžetska sredstva su prioritet no namijenjena kulturnim manifestacijama i produkciji u ingerencijama Herceg Novog“, saopšteno je iz Opštine.

Dodaju da je napomenuto i dokumentovano dokumentacijom činjeničnog stanja na Kanli kuli, koja je usljed tektonskih pomjeranja, a i dvadesetogodišnje nebrige, u vrlo lošem stanju, o čemu je obaviješteno i Ministarstvo kulture Crne Gore. Ističu i da Opština Herceg Novi preduzima hitne sanacione mjere kako bi obezbijedila minimalne bezbjednosne uslove, da bi se na Kanli kuli mogli odvijati neki od predviđenih programa.

Izvor: cdm.me

Leave a Reply