Obilježava se 80 godina od rođenja Danila Kiša

Foto: kontrapress.com

Povodom 80 godina od rođenja književnika Danila Kiša, ekskluzivni izdavač djela ovog pisca za Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu Arhipelag organizuje danas multimedijalni program u sali Amerikana Doma omladine Beograda.

U prvom dijelu programa, koji počinje u 19 časova, Arhipelag organizuje razgovor na temu „Danilo Kiš ili posljednje pribežište zdravog razuma“. U razgovoru učestvovače pisci i kritičari Mihajlo Pantić, Muharem Bazdulj i Gojko Božović.

U drugom dijelu programa, koji počinje u 20 časova, publika će moći da prati projekciju najpoznatije TV drame Danila Kiša „Noć i magla“.

TV drama „Noć i magla“ prikazana je na Radio televiziji Beograd u januaru i julu 1968. godine, kao i na Bledskom festivalu jugoslovenske TV-drame. Dramu je režirao Slavoljub Stevanović Ravasi, dok uloge tumače Miša Janketić, Ljiljana Krstić i Svetolik Nikačević. TV dramu „Noć i magla“ publika će moći da vidi prvi put posle više od 40 godina, a Arhipelag je prikazuje uz podršku i saglasnost RTS.

U godini u kojoj se navršava 80 godina od rođenja Kiša, Arhipelag je objavio Djela Danila Kiša u deset knjiga. U ovom izdanju, koje je priredila Mirjana Miočinović, objavljena je cjelokupna fikcijska književnost ovog pisca od priča i novela do romana, od pjesama do pozorišnih i TV drama i filmskih scenarija. Kišovo djelo potvrđuje piščeve riječi o „veličanstvenom mehanizmu koji ne dozvoljava da se svijet obesmisli“.

Kiš je rođen 1935. godine, a gimnaziju je završio na Cetinju koji je i rodni kraj njegove majke. Pisao je pripovjetke, romane, drame, pjesme, eseje i polemičke rasprave, a prevodio je sa ruskog, mađarskog, francuskog i engleskog jezila. Njegova prva knjiga objavljena je 1962. godine, a sadrži dva kratka romana: Mansarda i Psalam 44. Najviša čitateljska priznanja i istinsku slavu dobio je za roman Bašta, pepeo.

Njegova najpoznatija djela su Mansarda, Psalam 44, Rani jadi, Bašta, pepeo, Peščanik, Noć i magla, Grobnica za Borisa Davidoviča, Čas anatomije, Homo poeticus i Enciklopedija mrtvih, dok su posmrtno objavljene knjige Život, Literatura, Gorki talog iskustva, Pjesme i pripjevi, Lauta i ožiljci.

Izvor: cdm.me Blic

Leave a Reply