Nikšić: VI Bedem fest

Foto: phone-travel.com

Šesti Bedem fest u Nikšiću, pod sloganom ,,Mir, brate, mir“, biće održan od 3. do 6. septembra na tvrđavi Bedem, gdje će nastupiti renomirani i amaterski bendovi i izvođači iz zemlje i regiona. Festival je dio Septembarskih dana kulture, a među muzičarima koje će publika moći da čuje na nikšićkoj tvrđavi nalaze se Josipa Lisac, Disciplina kičme, Marčelo, zatim pobjednici 49. Gitarijade u Zaječaru, pobjednici Rock Bunt Master festivala, pobjednici hrvatskog Demo festivala, beogradski bend Irish Strew, Gospoda Glembajevi i drugi.

Bedem fest je multikulturalni, nekomercijalni i neprofitabilni događaj nastao prije šest godina na istoimenoj nikšićkoj tvrđavi po kojoj je festival i dobio ime.

Podstaknut je entuzijazmom i energijom idejnog tvorca Petra Šundića, koji započinje misiju okupljanja nikšićkih muzičara različitih generacija oko ideje tribute to EKV.

,,Osim činjenice da je Festival obogatio kulturnu i festivalsku ponudu Nikšića i Crne Gore, vizija Bedem festa usmjerena je u pravcu afirmacije temeljnih vrijednosti po kojima je prepoznat i u regionu.Tu se prije svega misli na volonterizam, entuzijazam, humanost, alternativnost, nekomercijalnost, kao i neprofitabilni karakter Festivala”, kažu organizatori Bedem festa.

Kako je istaknuto, cilj Bedem festa je ukazivanje na značaj tvrđave kao kulturno-istorijskog nasljeđa i afirmacija manje afirmisanih bendova iz regiona. Dugoročna platforma Bedem festa zasnovana je na aktivnostima sa željom da se osobe sa invaliditetom aktivno uključe u savremene tokove društvenog života, na šta su organizatori, kako navode, posebno ponosni.

Bedem fest se može pohvaliti entuzijazmom brojnih volontera i nikšićkih bendova, koji daju veliki doprinos organizaciji događaja na terenu koji je prilično nepristupačan, kao i time da većina bendova nastupa bez honorara, čime daje doprinos afirmaciji Festivala.

,,Ove godine ostvarena je saradnja sa Zaječarskom gitarijadom, tako da pobjednički bend gitarijade nastupa na Bedem festu. Pobjednicki bend HGF Demo Festivala takođe će nastupiti. Nikšićki bendovi, kao i mnogobrojni volonteri će uvijek imati posebno mjesto, obzirom na činjenicu da su uz njihovu pomoć postavljeni jaki temelji Bedem festa, a sa druge strane, Bedem fest je uvijek u prvom planu promovisao kreativnost i autorski rad nikšićkih bendova, uostalom, za većinu  njih se može reći da su djeca Bedema”, ističe Šundić, izvršni direktor Festivala.

Podsjećamo, na Bedem festu su nastupili mnogi kultni bendovi iz regiona među kojima su Partibrejkersi, Rambo Amadeus, Edo majka, Darkwood Dub, Kanda kodža i Nebojša.

,,Počev od petog, jubilarnog izdanja, Bedem fest postaje prepoznatljiv i po pratećem – dodatnom programu koji se održava kako za vrijeme festa, tako i periodično tokom godine, a odlikuje ga mnoštvo sadržaja”, zaključuju u organizaciji.

Bojana Obradović

Leave a Reply