Nesi – dan kada je fotografisan mit

Foto: dailymail.co.uk

Prije tačno 81 godinu, objavljena je fotografija koja još uvek privlači pažnju zaljubljenika u misterije. Naime, „Dejli mejl“ je objavio neobičnu fotografiju s objašnjenjem ona prikazuje – čudovište iz Loh Nesa! Šta je, zapravo, istina?

Ginekolog Robert Vilson je jenog dana 1934. godine stajao kraj škotskog jezera i iznenada ugledao figuru o kojoj je dugo slušao – dug vrat i sitnu glavu iznad površine vode.

Nekoliko trenutaka kasnije, on je ovekovječio ovaj nesvakidašnji prizor, a crno-bijela fotografija koja je tada nastala već decenijama izaziva polemiku, oduševljenje i zbunjenost. Iste godine, 21. aprila, objavljena je u listu „Dejli mejl“ i nakon toga obišla svijet, a navodna silueta čuvene Nesi je postala toliko prepoznatljiva da se ova fotografija danas nerijetko upotrebljava u reklamne svrhe.

Godinu dana ranije, izvesni Hju Grej je u „Dejli mejlu“ objavio fotografiju „čudovišta“ iz Loh Nesa za koju se ispostavilo da prikazuje psa koji trese granu.

Zanimljivo je da dr Vilson nije želio da se njegovo ime nađe pored ove fotografije, pa je ona najprije potpisana kao „Hirurgova fotografija“ .

Godinama se vjerovalo da je ova fotografija najveći dokaz da u škotskom jezeru živi čudovište. Skeptici su tu tvrdnju odbacivali, pa je dugo vođena polemika. Međutim, od kraja dvadesetog vijeka, većina se slaže da je riječ o prevari. Već je 7. decembra 1975. godine u „Sandej telegrafu“ pomenuto da fotografija nije autentična, ali je to poricano.

Kako su kasnije prenijeli britanski mediji, riječ je o podvali Marmadjuka Vetervela. On je nekoliko godina prije objavljivanja čuvene fotografije pokušao da proda „Dejli mejlu“ fotografiju Nesine stope, za koju se ispostavilo da je stalak za kišobrane. Čuveni list ga je ismijao, pa je Vetervel tragao za načinom da se osveti. Ubrzo je dobio ideju: fotografisao je igračku svog sina Ijana – plastičnu podmornicu i predstavio je svijetu kao Nesi. Ijan je o tome pisao 1975. godine, ali ga niko nije shvatio ozbiljno. Tek 1999. godine, ova priča je privukla pažnju, nakon što su Dejvid Martin i Alaster Bojd objavili knjigu s detaljnim objašnjenjem Vetervelove šale.

Mnogi i dalje ne vjeruju o neobičnoj osveti Marmadjuka Vetervela i smatraju da je na fotografiji upravo slavna Nesi.

Izvor: nationalgeographic.rs

Leave a Reply