Najveći spomenici na planeti

1. Hristos Spasitelj, Brazil

Hristos Spasitelj je skulptura koja se nalazi na brdu Korkovadu pored Rio de Žaneira, u Brazilu i predstavlja Isusa Hrista. Skulptura je visoka 38 metara, od čega je 8 metara visoko samo postolje. Radovi su trajali pet godina, a svečano je otkrivena 12. oktobra 1931.

Ideja o gradnji religioznog spomenika se prvi put pojavila 1859. godine. Predlog su dali otac Pedro Marija Bos i princeza Izabela. Ideja je opet uzeta u razmatranje 1921. godine, kada se približavala stogodišnjica nezavisnosti Brazila.

Prvi kamen temeljac je postavljen 4. aprila 1922.

2. Lajkjun Setkjar, Mjanmar

Lajkjun Setkjar je drugi najviši kip na svijetu, a izgrađen je na vrhu Po Kaung Brda u blizini grada Monajva u centralnom Mjanmaru.

U podnožju leži i najveći kip Bude na svijetu. Lajkjun Setkjar je dovršen 2008. godine, a Buda koji leži pored je napravljen 1991. godine.

3. Statua Mao Cedunga, Kina

Ova statua, smještena u kineskoj provinciji Hunan, prikazuje bivšeg predsjednika Mao Cedunga kada je imao 32 godine. Izgradnja ove megalomanske statue koštala je 35 miliona dolara.

4. Lešanski Buda, Kina

30 kilometara zapadno od planine Emei nalazi se najveća kamena figura Bude na svijetu – Lešanski Buda.

Taj Buda je isklesan u stijeni planine Lešan, visok je oko 70 metara, a širok oko 20 metara. Glava Bude je na istom nivou kao i vrh planine, a noge mu gaze rijeku.

5. Spomenik Jan i Huang Dia, Kina

Legenda kaže da su Jan i Huang Di najstariji preci kineske nacije i da upravo od njih potiču svih milijardu Kineza. Kako bi im se zahvalili Kinezi su u Zengzhou podigli 106 metara visok spomenik.

6. Majka Otadžbina, Ukrajina

Мајка Otadžbina je monumentalna statua unutar Muzeja Velikog otadžbinskog rata kod Kijeva u Ukrajini. Napravljena od nerđajućeg čelika otvorena je na Dan pobjede, 9. maja 1981. godine. Visoka je 62 metra, a nadograđena je na najviši sprat muzeja.

Statua prikazuje Majku otadžbinu, koja u desnoj ruci drži mač visok 16 metara, a u lijevoj štit sa prikazom grba Sovjetskog Saveza.

Oko statue se nižu mermerne ploče s uklesanim imenima više od 11 600 vojnika i 200 radnika proglašenih za heroje Sovjetskog Saveza i heroje socijalističkog rada.

7. Statua Decebala, Rumunija

Na lijevoj obali Dunava, u blizini Malog Kazana i rumunskog grada Oršava, preko puta čuvene Trajanove table, putnike prati Decebal, posljednji kralj Dakije uklesan u stenu.

Urezana u kamen, statua dakijskog kralja Decebala sa svojih 40 metara najveća je skulptura u stijeni u Evropi. Čuvena Statua slobode viša je od Decebala za svega šest metara, dok je ova kamena glava u Đerdapu osam metara viša nego Hristova statua u Rio de Žaneiru.

Decebalovo oko dugo je 4,3 metra, čitavih sedam metara je dužina, a četiri širina nosa, a jedinstvenu skulpturu dakijskog kralja punih deset godina stvaralo je dvanaest ljudi.

8. Statua Boga Murugana, Malezija

Statua Boga Murugana, indijskog boga rata, nalazi se u Selngoru u Maleziji. Napravljena od 250 tona čelika i prelivena sa 79 litara zlatne boje, sa svojih 43 metara visine predstavlja najveću statuu Hindu božanstva.

9. Kip Hrista Kralja, Poljska

Kip Hrista Kralja koji je, uključujući i brdašce-postolje, visok čak 50 metara, podignut na zapadu Poljske, u gradiću Švjebođinu. Poljaci tvrde da je statua viša i od najpoznatije slične građevine, kipa Hrista Spasitelja u Riju.

10. Merlion, Singapur

Merlion – pola riba, pola lav – 37 metara visoka statua predstavlja simbol Singapura.

11. Kip slobode, SAD

Kip slobode je spomenik u Njujorku poznat i pod nazivom „Sloboda osvjetljava svijet“. Visok je 46,5 m, čemu treba dodati i 46,9 m visoko postolje. Nalazi se na Ostrvu slobode i predstavlja poklon Francuske Sjedinjenim Američkim Državama kao čin prijateljstva 1886. godine.

12. Čaukhtatgui Buda, Mjanmar

Ova statua Bude je još jedna statua posvećena Budi u Mjanmaru. Ona predstavlja neverovjatno umjetničko djelo – od zlatnog ogrtača, do krune optočene dijamantima

13. London Ink statua, Velika Britanija

Rijaliti šou pod nazivom „London Ink“ je uoči svog debija na kanalu „Diskaveri“ finansirao izgradnju dvije ogromne statue na obali rijeke Temze u Londonu, Engleska.

14. Džinovska Merlin Monro, Kina

Kineski umjetnik proveo je dvije godine na ovoj statui Merlin Monro iz čuvenog filma. Kineska Merlinka visoka je gotovo 8 metara.

Izvor: blic.rs
Foto: Profilmedia, AP

Leave a Reply