Najbolja kafa na svijetu je sa ostrva “Sveta Jelena”

Foto: rwandancoffee.wordpress.com

Kafa koja se proizvodi na ostrvu sveta Jelena, gdje je Napoleon Bonaparta proveo poslednje dane u egzilu, jedna je od najboljih vrsta kafe arabika na svijetu.

Za male količine kafe sa ovog ostrva, koje je administrativna jedinica britanske prekomorske teritorije, plaćaju se astronomski visoke cijene, prenosi AFP.

„Jedina pozitivna stvar na Svetoj Jeleni je kafa“, rekao je jednom prilikom Napolen.

Dva vijeka kasnije, zrno arabike proizvedeno na malenom ostrvu udaljenom 2.800 kilometara od Angole, i dalje je jedan od njegovih rijetkih aduta.

„Kafa arabika sa Svete Jelene smatra se jednom od najboljih na svijetu zahvaljujući voćnim i cvijetnim notama agruma i karamele, koje neodoljivo podsjećaju na njihovo jemensko porijeklo“, objašnjava uvoznik iz firme „St.Helena Trejding“.

Plantaže kafe na ovom ostrvu površine 420 kvadratna kilometra sa oko 4.300 stanovnika, decenijama su bile napuštene, a tokom 90-tih godina prošlog vijeka su obnovljene.

Preduzeće koje se bavilo prodajom kafe po astronomskim cijenama u luksuznim radnjama Herods u Londonu bankrotiralo je, a državna firma Solomons preuzela je 2009. plantažu Bambu Hedž.

U redovnim okolnostima proizvodnja na ovoj plantaži dostiže jednu do 1,5 tona godišnje, ali ove godine berba neće biti veća od 200 kilograma, što je tek „srk“ kafe u poređenu sa ukupnom prošlogodišnjom svjetskom proizvodnjom koja je dostigla 8,5 miliona tona.

Ova kafa se prodaje na jednom od rijetkih internet sajtova koje je još imaju u ponudi po cijeni od 21 funte za pakovanje od 125 grama, ili za 232 eura po kilogramu.

Dobra vijest za ljubitelje ove rijetke vrste kafe je ta što je Solomons zasadio ovu kulturu na još jednoj plantaži, a planira da otvori i treću, tako da bi godišnja proizvodnja arabike sa Svete Jelene mogla da dostigne pet tona.

Izvor: novosti.rs

Leave a Reply