Najbogatiji parovi na planeti

Ovi muškarci i žene su inovatori, građevinski preduzetnici, modni magnati, direktori kompanija i dobrotvori

Foto: Reuters

Kompanija Velt-iks (Wealth X), koja se bavi istraživanjem i procjenom vrijednosti imovine superbogataša, napravila je listu deset najbogatijih parova na svijetu, među kojima su milijarderi koji su bogatstvo stekli sopstvenim radom, ali i oni koji su ga naslijedili. Ovi muškarci i žene su inovatori, građevinski preduzetnici, modni magnati, direktori kompanija i dobrotvori. Upoznajte najbogatije parove na svijetu – od Amerike, preko Francuske i Španije, pa sve do Kine.

1. Džejms i Lin Volton
Zajedničko neto bogatstvo: 36,2 milijardi dolara

Foto: FF

Džejms “Džim” Kar Volton, najmlađi sin osnivača “Volmarta” Samjuela Voltona, pridružio se upravnom odboru kompanije kada mu je brat Džon preminuo 2005. godine. Danas je direktor porodične holding-kompanije “Volton enterprajzis”. Osim toga, osnivač je kompanije “Komjuniti pablišers”, predsednik i glavni izvršni direktor “Arvest banke”, kao i sekretar i blagajnik Fondacije “Porodica Volton”, koja je 2013. poklonila u dobrotvorne svrhe više od 300 miliona dolara.

Više od 60.000 dolara, bračni par je poklonio Nacionalnim republikanskim komitetima za izbor republikanaca u Senat i Kongres.

2. Mark Zakerberg i Prisila Čan
Zajedničko neto bogatstvo: 38,5 milijardi dolara

Foto: Reuters

Prije samo deset godina, osnivač i glavni izvršni direktor najveće društvene mreže na svijetu bio je student druge godine Univerzieta Harvard. Prisilu Čan je upoznao na žurki univerzitetskog bratstva, a devet godina kasnije su stali na ludi kamen.
Mark i Prisila, koja je pedijatar i nastavnica tri strana jezika, nedavno su poklonili 75 miliona dolara za završetak izgradnje Opšte bolnice i trauma centra u San Francisku. Od aprila 2013. Zakerberg prima platu u simboličnom iznosu od jednog dolara godišnje.

3. Bernar Arno i Elen Mersije-Arno
Zajedničko neto bogatsvo: 38,7 milijardi dolara

Foto: Reuters

Arno je glavni izvršni direktor modnog koncerna “Moe Enesi Lui Viton” (LVMH). Od oca je nasledio građevinsku kompaniju Ferinel i kupio nekoliko kompanija, uključujući i “Kristijan Dior” i “Bon Marše”. Posle spajanja kompanija “Lui Viton” i “Moe Enesi”, Arno je postao glavni izvršni direktor, a LMVH danas prodaje luksuzne proizvode unutar 60 brendova, kao što su “Dom Perinjon”, “Živanši” i “Mark Džejkobs”.

Arno i njegova supruga, pijanistkinja iz francuskog dijela Kanade, strastveni su kolekcionari umjetnosti i zaslužni su za imidž LVMH kao velikog pokrovitelja umjetnosti u Francuskoj.

4. Džef i Mekenzi Bezos
Zajedničko neto bogatstvo: 39,8 milijardi dolara

Foto: FF

Mekenzi je upoznala budućeg supruga 1992, dok je radila za njega u hedž-fondu “D.E. Šo”, sa sjedištem u Njujorku. Dvije godine kasnije su se vjenčali i, pošto su se preselili u Sijetl, napravili poslovni plan za Amazon.com. Jedan od najvećih sajtova za elektronsku trgovinu danas vrijedi 175 milijardi dolara.
Mekenzi je bivša učenica nagrađivanog pisca Tonija Morison i dobitnica Američke književne nagrade 2006. Par je 2013. kupio “Vašington post” za 250 miliona dolara, ali je to bila privatna investicija (Amazon nije učestvovao).

5. Vang Đijanlin i Ning Lin
Zajedničko neto bogatstvo: 40,7 milijardi dolara

Foto: Reuters

Vang je 1986. pozajmio 80.000 dolara da bi pokrenuo privatnu građevinsku kompaniju “Dalijan Vanda grup”. Trideset godina kasnije, vlasnik je drugog po veličini lanca pozorišta u Sjevernoj Americi, lanca luksuznih hotela, većinskog udjela u kompaniji za proizvodnju jahti “Sansiker jahts”, a trenutno pregovara o kupovini holivudskog filmskog studija “Lajons gejt entertejnment” i ulaganju u MGM.

Njegova supruga je predsjednica korporacije “Lin investment grup”, koja pruža usluge u oblasti izgradnje i unutrašnjeg dizajna restorana brze hrane u kojima se nudi kvalitetna i zdrava hrana.

6. Čarls i Elizabet Koh
Zajedničko neto bogatstvo: 47,4 milijarde dolara

Foto: FF

Čarls Koh i njegova tri brata naslijedili su očevo preduzeće 1967, a 1983. Koh i njegov brat Dejvid otkupili su bratovljev udio u iznosu od jedne miljarde dolara. Danas Koh ima udio od 42 dosto u kompaniji, čiji je predsednik i glavni izvršni direktor.

Liz Koh je član Nadzornog odbora Mreže za obuku i preduzetništvo, a učestvuje i u radu muževljeve kompanije. Oboje učestvuju u dobrotvornim aktivnostima Fondacije “Čarls Koh” i “Kulturnog povereničkog fonda Koh”.

7. Dejvid i Džulija Koh
Zajedničko neto bogatstvo: 47,5 milijardi dolara

Foto: FF

Dejvid i Džulija Koh upoznali su se 1991, kada je on imao 50, a ona 27 godina. On je radio u kompaniji “Koh indastris”, a ona je bila asistentkinja čuvenog modnog kreatora Adolfa. Vjenčali su se 1996. i imaju troje djece.
Džulija je danas direktor Škole američkog baleta, a Dejvid je zamjenik izvršnog direktora “Koh indastris” i glavni izvršni direkotor koncerna “Koh kemikal tehnolodži grup”. Bio je kandidat za potpredsjednika američke Slobodarske partije, a u okviru predsjedničke kampanje 2012, kao veliki pristalica konzervativne politike, priredio večeru u znak podrške Mitu Romniju, pri čemu su gosti plaćali 50.000 dolara po osobi.

8. Voren Bafet i Astrid Menks
Zajedničko nego bogatstvo: 65 milijardi dolara

Foto: Reuters

Voren Bafet se razveo od prve supruge Suzan 1997. godine, nakon čega je upoznao Astrid Menks. Njih troje su bili prijatelji sve dok Suzan nije umrla 2004.
Prije nego što je upoznala čuvenog investitora i predsednika i glavnog izvršnog direktora “Berkšir Hatavej”, Astrid je bila konobarica u koktel-baru. U vlasništvu njegove kompanije nalaze se kompanije “Gajko”, “Deri kvin”, Frut of d lum”, Helzbeg dajmonds i Hajnc, a ima i manjinski udio u kompanijama “Ameriken ekspres”, “Koka-kola”, “Goldman Saks” itd.

Zajedno s Bilom Gejtsom, Bafet je stvorio kampanju “Giving pledž”, sa ciljem da se bogati ljudi u svijetu podstaknu da najveći dio novca poklone u dobrotvorne svrhe. Bafetovi namjeravaju da poklone 85 odsto akcija svoje kompanije.

9. Amansio Ortega Gaona i Flora Perez
Zajedničko neto bogatstvo: 70,7 milijardi dolara

Foto: FF

Vlasnik lanca prodavnica odjeće Amansio Ortega i njegova druga žena Flora Perez upoznali su se dvadeset godina prije nego što su se vjenčali, dok je ona radila u njegovoj holding kompaniji “Inditeks”, u čijem se vlasništvu nalaze mnogi poznati brendovi. Najveći dio bogatstva Ortega je stekao kao vlasnik lanca prodavnica “Zara”, koji je osnovao zajedno s prvom suprugom 1975. godine. Kompanija je ubrzo stekla ugled mjesta gdje se po prihvatljivim cenama mogu kupiti tkanine i odjeća poznatih dizajnera. “Inditeks” je izašao na berzu 2001. i danas je jedan od najpoznatijih maloprodajnih modnih lanaca u svijetu.

Perez je danas član upravnog odbora “Inditeksa”, kao predstavnica holding-kompanije “Gartler”, koja posjeduje 50 odsto udela u “Inditeksu”. Osim toga, potpredsjednik je Fondacije “Amansio Ortega”.

10. Bil i Melinda Gejts
Zajednička neto vrednost: 85,7 milijardi dolara

Foto: Reuters

Iako se Bil Gejts obogatio zahvaljujući osnivanju kompanije “Majkosoft” 1975, ovih dana mu je glavna preokupacija kopredsjedavanaje Fondacijom “Bil i Melinda Gejts”. Melinda je počela da radi za “Majkrosoft” 1987, a vjenčali su se 1994. Imaju troje dece, kojima je navodno zabranjeno da koriste uređaje kompanije “Epl”.

Gejts je i danas direktor i tehnološki savetnik u “Majkrosoftu”.

Ovaj par je poznat po filantropskim sklonostima, a u avgustu 2010. su, zajedno s Vorenom Bafetom, osnovali inicijativu “Giving pledž”, čime su se obavezali da će većinu svog bogatstva pokloniti u dobrotvorne svrhe.

Izvor: blic.rs

Leave a Reply