Na današnjoj sjednici Vlade: Utvrđeni paketi podrške privredi

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Plan interventnih nabavki, Predlog zakona o privremenim mjerama za ograničenje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi i druge privremene ekonomske mjere kao odgovor na krizu izazvanu ratom u Ukrajini.
Iz Ministarstva ekonomskog razvoja saopšteno je da je Vlada, imajući u vidu da dolazi do značajnog rasta cijena hrane, energenata i sirovina, kreirala set mjera kako bi se održala ekonomska stabilnost i očuvao životni standard, koji je značajno unaprijeđen programom Evropa sad.
Mjere su usvojene na predlog ministarstava ekonomskog razvoja, finansija i socijalnog staranja i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
„Crna Gora kao uvozno zavisna i decenijama urušavana ekonomija, već osjeća posljedice dešavanja u Ukrajini zbog čega je neophodno donositi odluke koje će u kratkom roku pomoći građanima“, navodi se u saopštenju.
U cilju stvaranja zakonskog osnova kojim će Vlada moći da uvede privremene mjere radi ublažavanja negativnih uticaja povećanja cijena, Ministarstvo ekonomskog razvoja je pripremilo Predlog zakona o privremenim mjerama za ograničenje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi.
„Tim zakonom je predviđeno da Vlada, u slučajevima ozbiljnih inflatornih rizika koji ugrožavaju životni standard građana i ekonomsku aktivnost, podzakonskim aktom može utvrditi listu proizvoda, maksimalne maloprodajne cijene koje će važiti za sve trgovačke lance i trajanje privremene mjere“, navodi se u saopštenju.
Izbor proizvoda koji će se naći na listi, zavisiće od procjene Vlade u datom trenutku, i to na bazi detaljnih analiza. Ministarstvo ekonomskog razvoja je već razvilo posebnu metodologiju praćenja cijena osnovnih životnih namirnica na mjesečnom nivou, te na taj način raspolaže informacijama o cijenama i maržama za osnovne prehrambene artikle.
Vlada je u obavezi da odluku preispituje periodično, a najmanje na tromjesečnom nivou.
Na današnjoj sjednici utvrđene su i mjere podrške privredi i građanima u iznosu od 13 do 50 miliona euraa, u zavisnosti od njihovog trajanja.
„Mjera smanjenja akciza na gorivo do 40 odsto doprinijeće obezbjeđivanju stabilnosti cijene goriva u iznosu do pet miliona euraa mjesečno. Predviđena je i mjera smanjenja stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) za osnovne životne namirnice uz nula odsto PDV-a za promet i uvoz brašna i jestivog suncokretovog ulja i smanjenje stope PDV-a sa 21 odsto na sedam odsto za so, u iznosu od oko tri miliona euraa“, precizirali su iz Ministarstva.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede opredijelilo je dodatne subvencije i to za proizvodnju žitarica u iznosu od 350 hiljada euraa, za proizvodnju kasnog krompira, koji se tretira kao osnovna životna namirnica u iznosu od 150 hiljada euraa, dodjelu besplatnih plastenika za proizvodnju povrća u iznosu od 500 hiljada euraa i dodjelu poljoprivrednih vaučera registrovanim poljoprivrednim proizvođačima vrijednosti 200 eura u ukupnom iznosu od četiri miliona euraa.
Dodatno, Ministarstvo ekonomskog razvoja je pripremilo Plan interventnih nabavki koji Vlada može aktivirati u slučaju problema u snabdijevanju tržišta nakon što donese odluku kojom se proglašava takvo stanje na teritoriji cijele države ili u jednom njenom dijelu.
„Planom se propisuju mjere, vrsta, količina i vrijednost robe za koje se procjenjuje da postoji problem u snabdijevanju, kao i nosioce realizacije po opštinama“, dodaje se u saopštenju.
Postupak snabdijevanja tržišta Crne Gore pšenicom, osnovnim pšeničnim proizvodima, jestivim uljem, šećerom i drugim proizvodima uređuje se Zakonom o interventnim nabavkama, koji je usvojen nakon što su robne rezerve ukinute 2003. godine jer je tada ocijenjeno da nijesu komercijalne.


Leave a Reply