Ministar Đurović : Suvenirnica i maketa srednjovjekovnog Brskova govore o Mojkovcu, njegovoj istoriji i turističkim potencijalima

Ministar Goran Đurović, predsjednici opštine i Skupštine opštine Mojkovac, Vesko Delić i Marko Janketić, potpredsjednik Ivan Ašanin i direktor TO Mojkovac Radonja Vuković

Ministar ekonomskog razvoja i turizma, GoranĐurović sa domaćinima, predstavnicima Opštine Mojkovac, svečano je otvorio prvu suvenirnicu u ovoj opštini. Tom prilikom otkrivena i javnosti predstavljena maketa srednjovjekovnog grada Brskovo.
Đurović je iskazao zadovoljstvo današnjom posjetom opštini Mojkovac i uvažavanje napora Turističke organizacije i lokalne samouprave da sačuvaju tradiciju mojkovačkog kraja.
„Suvenirnica kao i maketa koje smo danas imali priliku da vidimo i otvorimo, rezultat su bogatog kulturnog, istorijskog , ali i privrednog nasleđa ovog područja na šta smo izuzetno ponosni. Ministarstvo je fokusirano na razvoj posebnih oblika turizma, između ostalog, razvijamo kulturni i ruralni turizam čiji spoj u Mojkovcu može da dođe do punog izražaja“, kazao je ministar Đurović.
Vesko Delić, predsjednik opštine Mojkovac

Predsjednik opštine Mojkovac, VeskoDelić, zahvalio je ministru Đuroviću i resornom ministratsvu na podršci.
„Suvenirnica koja je danas otvorena, siguran sam upotpuniće turističku ponudu naše opštine. Takođe, maketa srednjovjekovnog grada Brskova za nas kao opštinu ima snažnu simboliku i korak je naprijed ka ostvarenju našeg cilja, a to je izgradnja repilike srednjovjekovnog grada Brskovo na lokalitetu koji će opštine Mojkovac odrediti u narednom periodu“, istakao je Delić.
MarkoJanketić, Predsjednik Skupštine opštine Mojkovac

Predsjednik Skupštine opštine Mojkovac, MarkoJanketić pozdravio je prisutne i kazao da je maketa urađena na osnovu dugogodišnjih arheoloških i istorijskih istraživanja sa rekonstrukcijama utvrđenja Gradina i rudarskog naselja Doganjice u odgovarajućoj razmjeri.
„Cilj lokalne samouprave jeste da oživi nekadašnji srednjovjekovni grad Brskovo koji je tokom 13. vijeka bio jedan od najrazvijenih gradova države Nemanjića, privredni centar i rudarski grad u kome se kovao novac kralja Uroša i njegovih sinova Dragutina i Milutina sličan mletačkom matapanu, pomenut u remek djelu svjetske književnosti Danteovoj Božanstvenoj komediji. Na osnovu ove makete građani Mojkovca i brojni turisti imaće priliku da prvi put vide kako je izgledao grad kralja Uroša i Jelene Anžujske“, istakao je Janketić.

Radonja Vuković, direktor Turističke organizacije Mojkovac

Direktor Turističke organizacije Mojkovca, RadonjaVuković, takođe se zahvalio Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma koje je finansijski podržalo ova dva značajna projekta za našu opštinu.
„Realizacija ovih projekata u značajnoj mjeri će obogatiti turističku ponuda Mojkovca i kotirati nas visoko na turističkoj mapi Crne Gore“, rekao je Vuković.
Maketa srednjovjekovnog Brskova

Izvor i foto: Opština Mojkovac

Leave a Reply