,,Mikrokozma”: Muzika je ta koja najviše sija

Bjelopoljski rok bend ,,Mikrokozma” u sastavu Nikola Tomić – bas, Enes Zejnilović – gitara i Stanislav Nikičević – bubanj, poslije godinu dana pauze održaće koncert u četvrtak, 6. avgusta, u klubu ,,Boćari” u Podgorici, što će ujedno biti najava njihovog dugoočekivanog albuma, koji nosi isti naziv kao i bend.

Navikli su Nikola, Enes i Stanislav ljubitelje rokenrola na dobre svirke po crnogorskim klubovima i pabovima, na sjajnu atmosferu, jedinstveni zvuk i stare dobre pjesme kultnih imena naše rokenrol scene – koje sviraju jednako dobro kao i autorske, što su bili prinuđeni prekinuti na neko vrijeme, zbog bolesti bubnjara Stanislava i perioda koji je bio potreban za njegov oporavak.

,,Za nas ovaj koncert, osim što najavljuje objavljivanje albuma, ima jednu prazničnu notu i najiskrenije ga poklanjamo onima koji su pitali ‘kad će svirka’. Na zadovoljstvo svih nas sve je manje-više spremno i na jesen će biti dostupan u cd i ostalim formatima”, kaže Nikola Tomić.

Nikola je frontmen benda i tekstopisac vrlo zanimljivih naslova pjesama. U jednoj od njih govori o strasti za vladanjem, pri čemu naslovom ,,Džem od šljiva” oneobičava univerzalnu temu koja se tiče potrebe da se vlada i što duže ostane na vlasti. Na pitanje da li i drugi neobični naslovi kriju bunt protiv devijantnih socio-kulturnih pojava današnjice, Nikola odgovara:

,,Ma otkud znam, to su ozbiljne teme, a svi imaju komentar na vlast i na državu – kako može biti bolje itd. Meni je bilo sve mnogo jasnije kada sam shvatio da Bil Klinton jednako sjedi na wc šolji kao i ja. A ono ‘vlast-slast’, to je možda samo jedan od ponuđenih odgovora. Bez ljutnje. Recimo onom liku što je bio džanki pa više nije – niko nije kriv, pa ni vlast. A ni onoj odivi što se udala zbog para, pa stvari krenule kako ne treba. Život posmatram kroz mikrosvijetove – tako se i zove grupa u kojoj sviram i pjevam”.

S obzirom na to da album nosi naziv ,,Mikrokozma” koja pjesma bi se mogla izdvojiti kao ,,atom svijetleći” – luča u mikrokosmičkom svijetu, odnosno u čovjeku? Ili je luča muzika uopšte?

,,Ima jedna pjesma, zove se ‘Evo sviće’, a to mu dođe kao pregršt lijepih želja. Ima onih koje su potaknute lijepim i onih pjesama koje su pogurane ružnim. Ipak, muzika je ta koja najviše sija”.

,,Mikrokozma” je obradila pjesmu ,,Bar” našeg nadrealističkog pisca i pjesnika Rista Ratkovića, čime je napravljena promocija bjelopoljske poezije van krugova književnosti.

,,Pjevati pjesmu velikog poete prava je čast. Mislim da smo uspjeli da učinimo sklad između stihova i muzike. Namjera ustanove koja nosi pjesnikovo ime i jeste bila da Ratkovićeve stihove unese u medijski etar. E sad – koliko mediji mare za to, ja ne znam”, kaže Nikola.

Rokenrol muzika, kao simbol prkosa protiv ustaljenih normi i kalupa, oduvijek je njegovala pjesme koje su značile bunt ili prezir protiv svega što se kosilo sa osjećajem slobode, pri čemu članovi ,,Mikrokozme” nemaju namjeru da se kalupe u bilo koji žanr, a eventualno novi zvuk objašnjavaju ne kao proizvod svjesne namjere, već kao instinktivnu reakciju na, kako kažu, zadatu temu.

Da li muzičari imaju tu privilegiju da kroz svoje pjesme mogu kritički da razmišljaju?

,,Pa privilegija jeste kad Tin Ujević, Dis, Rade Drainac i onaj Risto Ratković sa početka priče – kupe prašinu u bibliotekama”, objašnjava Nikola.

Fanovi grupe ,,Mikrokozma” i ljubitelji dobrog saunda poslije koncerta u Podgorici moći će da slušaju ovaj rokenrol sastav i na predstojećem Bedem festu, a najava albuma biće nastavljena i 28. avgusta kada će svirati, kako su rekli, svojim prijateljima iz moto kluba Herceg Novi. Podgoričani će biti počastvovani za još jedan koncert u septembru, a što se tiče planova:

,,Planovi… Eeee, planovi… Nama ionako više leži improvizacija”, zaključuje Nikola.

Bojana Obradović

Leave a Reply