Ljevoruki muzičari

Džimi Hendriks

Iako je otac pokušao da ga odvrati od „đavola“, Džimi Hendrkis je gitaru svirao lijevom rukom. Međutim, jeo je i pisao desnom. Hendriks je bio prvi koji je skinuo žice gitare za desnoruke i stavio ih obrnuto. Njegov posljednji koncert je bio na festivalu „Ljubav i mir“ na njemačkom ostrvu Fehmarn. O tome i danas svjedoči spomenik.

Grammy Award 2014 Los Angeles Kalifornien

Toni Iomi

Gospodar hevi metala, gitarista Blek Sabata, uticao je na generacije svojim teškim rifovima. Iomi je uvek svirao lijevom, ali malo je falilo da to bude drugačije. Sa 17 godina se povrijedio na poslu, ostao bez vrhova srednjeg i domalog prsta. „nastavio sam da sviram lijevom rukom i koristio dva plastična naprstka“, rekao je on 2008. za časopis Gitar vorld.

Nirvana Kurt Cobain MTV Unplugged

Kurt Kobejn

Idol generacije iks, obično je svirao lijevom rukom. Na slici je gitara za dešnjake sa obrnutim žicama. U Nirvani je bio jedini ljevoruk. Na bubnjevima je povremeno udarao i desnom. Čuvene posljednje riječi pred samoubistvo, napisao je desnom rukom: „Više ne osećam strast … bolje je izgorjeti nego venuti. „

Paul McCartney auf der Bühne

Pol Makartni

Ser Pol Makartni svira mnogo instrumenata. Iako briljantan tekstopisac bubnjeve svira desnom, većinu žičanih instrumenata poput svog slavnog Hofner basa 500/1, svira lijevom rukom. Nakon raspada Bitlsa 1970, Mekartni je nastavio da se bavi muzikom, solo i sa svojim bendom Vings.

Bildergalerie Ringo Starr - The Beatles Konzert 1963

Ringo Star

Ringo Star je takođe ljevoruk, ali bubnjeve svira kao desnoruki. Svaki set bubnjeva može da se prilagodi za ljevake, treba samo obrnuti raspored pojedinačnih djelova.

 Phil Collins am Schlagzeug

Fil Kolins

Ov je pravi ljevoruki: jede i piše lijevom i svoje bunjeve je tako razmjestio. Pjevač i muzičar iz Londona je postao slavan sa svojim bendom Dženezis. U mladosti, Bitlsi su bili njegovi idoli – tako da je rano vidio kako ljevoruki sviraju.

Travis Barker am Schlagzeug

Trevis Barker

Momci iz grupe Blink-182 krajem devedesetih godina dali su novi pop imdiž pankroku. Trevis Barker je upadljiv i veoma samuvjereni bubnjar benda, i ljevoruki – dakle pravi nekonformista. Međutim, Barker je svirao desnom rukom i tako se prilagodio mejnstrimu.

Elizabeth Cotten mit Gitarre Stella

Elizabet „Liba“ Koten

Ona je afrčko-američka bluz muzičarka, jedna od rijetkih ljevorukih muzičara svjetskog glasa, koja je samo okrenula gitaru, ostavljajući je nepromijenjenom. To znači da je niže bas žice svirala prstima, a melodiju palcem. Ovaj stil je zato nazvan „Koten piking“ .

Charlie Chaplin spielt Geige

Čarli Čaplin

U filmu „Vagabund“ (1916) Čaplin svira violinu – lijevom rukum. I privatno je svirao violinu i violončelo dosta dobro – uvijek lijevom rukom.

Daniel Barenboim

Danijel Barenboim

Rođen u Buenos Airesu, Barenboim je učio da svira klavir od velikih majstora svog vremena. Kasnije je radio uglavnom kao dirigent. On je osnivač Divan orkestra, a od 1992. godine je muzički direktor u Njemačkoj državnoj operi u Berlinu. Ovaj ljevoruki muzičar, dirigentsku palicu drži u desnoj ruci.

izvor i foto: dw.de

Leave a Reply