Ljepotice koje su obilježile SFRJ (7) – Savina Geršak

Njihova ljepota bila je potpuno prirodna, a o stilu i stavu uglavnom su se brinule same

Foto: jutarnji.hr

Lijepa Slovenka proslavila se erotskim ulogama u filmovima „Smrt gospodina Goluže“ i „Čudo neviđeno“.

Proletjela je kao blistava kometa i nestala, a mi smo ostali zadivljeni. Savina Geršak rođena je u Sloveniji, u Ljubljani, 1963. godine. Njen prvi izbor bio je sport – sa 16 godina bila je zvanično treća teniserka u SFRJ, pa se preselila u SR Njemačku, odakle je putovala na profesionalne turnire po Evropi.

Zavodljiva i lijepa

Lijepog lica i prekrasne zavodljive figure, povremeno je nastupala i kao foto-model, pa je jedna njena fotografija dospjela do reditelja Živka Nikolića, koji je počinjao snimanje filma „Smrt gospodina Goluže“. Mjesecima je tražio odgovarajuću glumicu za ulogu Anke, koja je u scenariju opisana kao mlada udovica božanstvenog izgleda. Kad je vidio Savinine fotografije, reditelj je zatražio od producenta da je nađe i bez probnog snimanja dao joj glavnu ulogu. Imala je 19 godina.

– Nisam stigla ni da se snađem, jednostavno, upala sam u sve to… – objašnjavala je u jednom intervjuu svoj ulazak u svijet poznatih ova zanosna plavuša.

Ispostavilo se, međutim, da je jedino Nikolić vjerovao u nju. Iako je njena erotizovana uloga u „Smrti gospodina Goluže“ – inače lošem filmu – dobila ogroman publicitet, ponude za novi angažman izostale su. Dvije godine Savine nije bilo ni na filmu ni na televiziji. Verovatno zato što njeni glumački kvaliteti nisu bili naročiti, a nije imala ni osnovno glumačko obrazovanje.

U žižu javnosti vratio ju je opet Živko Nikolić. Spremao je 1984. godine „Čudo neviđeno“, a glavna ženska uloga pisana je baš za Savinu Geršak. Ovaj film su odlično primili i publika i kritika, dobrim dijelom i zbog Savine. I danas se pamte brojne komične scene i kultne replike iz ovog filma, među njima i ona kad Bata Živojinović kao monah Makarije komentariše pojavu zavodljive Savine Geršak u ubogom selu na obali Skadarskog jezera: „Ne, oče Leontije, to je što bi prost narod rekao dobra pi.ka!“

„Čudo neviđeno“ lansiralo je glavnu žensku glumicu u Italiji, pa se Savina pojavila u nekoliko filmova B produkcije.

I u trećem svom filmu, „U ime naroda“, Živko Nikolić Geršakovoj je povjerio tumačenje glavnog ženskog lika, ali je ovog puta njena uloga bez erotske note, što je publika kaznila malim interesovanjem.

Foto: api.m.wm.rs

Postala psihoterapeut

Savina Geršak vratila se u Italiju i tu snimila još sedam filmova. Vrijedan pomena je samo „Ponoćna jurnjava“ s Robertom Mičamom i Majklom Dudikofom.

Svjesna svojih glumačkih ograničenja, u 28. godini napustila je glumu i posvetila se studijama psihologije.

Danas radi u Rimu kao profesionalni psihoterapeut. Rodila je blizance u 44. godini.

Bez obzira na to što danas radim, sigurna sam da ću jednog dana opet igrati u filmu – rekla je 2013. godine u jednom intervjuu.

Izvor: pravda.rs, kurir.rs

Leave a Reply