Ljepotice koje su obilježile SFRJ (3) – Marija Baksa

Njihova ljepota bila je potpuno prirodna, a o stilu i stavu uglavnom su se brinule same

Foto: sinemanija.com

Raskošne ljepote, koju nije sakrivala, ova Beograđanka se preporučivala za uloge takozvanih slobodnih žena u jugoslovenskim filmovima. Beogradska legenda kaže da, kad je Marija Baksa prolazila Jevremovom ulicom, muškarci u kafanama odgrizali su komade stolova.

Rivalitet sa Bebom

Marija Baksa u Beogradu je živjela otprilike u isto vrijeme kad i Beba Lončar (rođena je 1946. godine, dakle tri godine mlađa) i štampa ih je poredila, nastojeći da stvori rivalitet među njima. Ali njih dvije bile su sušta suprotnost: dok je Lončareva bila nježna, gotovo lomljiva, Marija Baksa važila je za ono što bi se danas reklo „riba i po“. Raskošne ljepote, koju nije sakrivala, već ju je, naprotiv, stavom i izborom garderobe naglašavala, praktično se preporučivala za uloge takozvanih slobodnih žena u jugoslovenskim filmovima koji su upravo bili otkrili čari prikazivanja nagog ženskog tijela. Debitovala je kao dvadesetjednogodišnjakinja u filmu „Bokseri idu u raj“ simpatičnom epizodom, da bi 1971. godine zablistala punim seksepilom u kontroverznom ostvarenju Joce Jovanovića „Mlad i zdrav kao ruža“ kao tumač glave ženske uloge. Ovaj film – u kojem se beogradski taksista (Dragan Nikolić) zaljubljuje u prostitutku (Baksu) – imao je sličan zaplet kao Skorsezeov „Taksista“, samo što je Holivud kasnio pet godina za Beogradom! Sedamdesetih godina seli se u Italiju, gde snima film za filmom. Pojavljuje se u kriminalističkim i naučnofantastičnim filmovima i erotskim komedijama B produkcije i pozira za magazine, između ostalih i za Plejmen. Njen najveći domet u svijetu filma je uloga pored Čarlsa Bronsona u „Dosijeu Valači“.

Foto: banjalukain.com

Rimski period

Njen „rimski period“ obeležen je životom u mondenskim krugovima, koje je vrlo brzo i lako osvojila svojom pojavom. Veliki producent grčkog porijekla Ovidije Asonitis u nekoliko navrata nudio joj je brak, ali ga je ona uporno odbijala. Tabloidi su je dovodili u vezu s mnogim zavodnicima i zvijezdama, a iz tog perioda je i veza s našim nuklearnim fizičarem Bogdanom Maglićem, koji je nedavno izjavio da je Marija Baksa odigrala veoma važnu ulogu u njegovom životu. Naime, u trenutku kad mu u istraživanjima ništa nije polazilo za rukom, ona ga je pozvala u Rim. – To me je poprilično psihički oporavilo od brodoloma u Americi. Bila mi je otprilike kao neki životni eliksir u tom trenutku. Naša veza je, međutim, kratko trajala, zato što sam ja vrlo brzo opet stao na svoje noge. Odmah sam krenuo u nove projekte – ispričao je u jednom intervjuu. Početkom osamdesetih u Jugoslaviji je glumila u TV seriji „Kiklop“ i filmu „Davitelj protiv davitelja“, a onda se povukla sa scene. Udata je za biznismena našeg porijekla i s njim ima ćerku. Živi u Rimu i bavi se trgovinom antikvitetima.

Glumila sa Čarlsom Bronsonom

Pojavljuje se u kriminalističkim i naučnofantastičnim filmovima i erotskim komedijama B produkcije. Njen najveći domet u svijetu filma je uloga pored Čarlsa Bronsona u „Dosijeu Valači“.

Izvor: pravda.rs, kurir.rs

Leave a Reply