Ljepotice koje su obilježile SFRJ (2) – Beba Lončar

Njihova ljepota bila je potpuno prirodna, a o stilu i stavu uglavnom su se brinule same

Foto: stars.wannabemagazine.com

Zahvaljujući filmu „Ljubav i moda“, slatka tinejdžerka Desanka postala je prava jugoslovenska zvijezda. Film „Ljubav i moda“, snimljen u Beogradu 1960. godine, predstavljao je prekretnicu u jugoslovenskom socijalizmu. Prvi put u jednom domaćem filmu predstavljeni su lijepi i mladi ljudi koji se bezbrižno vole, vozikaju i zabavljaju na igrankama. A zvijezda tog filma bila je Beba Lončar.

Beogradska Brižit Bardo

Rođena 1943. godine kao Desanka, ova je beogradska ljepotica, studentkinja romanistike, već je imala za sobom jednu partizansku filmsku ulogu kad su joj prišli producenti. Kad je sve bilo gotovo, pričala je: „Došli su kod mene i rekli mi – snimaćeš jedan film, vozićeš ‚vespu‘, nosićeš divne haljine, vozićeš se avionom… To je bilo kao san!“ Poslije premijere Jugosloveni su dobili sopstvenu zvijezdu. Rodila se beogradska Brižit Bardo!

Svi su bili zaljubljeni u preslatku tinejdžerku plave kose Bebu, a ona je voljela prestoničkog plejboja Dejana Božovića, momka divne talasaste kose i prodornih plavih očiju, zbog kojih je tražio da ga zovu „srpskim Polom Njumenom“. Zagrljeni, predstavljali su atrakciju beogradskog korzoa u Knez Mihailovoj ulici.

Važne uloge

Ženska ljepota u socijalizmu bila je nešto što ili imaš, ili nemaš. Ondašnje ljepotice jedva da su imale novca za maskaru, a o plastičnoj hirurgiji nije se ni sanjalo. Njihov stil bio je stil „voda i sapun“ – prirodne djevojke bez teške šminke. Za „Modom“ slijedile su glavne i sporedne uloge u filmovima „Dvoje“, „Dr“, i „Lito vilovito“, a uloga vikinške princeze u prvoj američko-britansko-jugoslovenskoj koprodukciji „Dugi brodovi“ Bebu Lončar odvodi 1965. godine za stalno u Rim.

Foto: ilarge.lisimg.com

Napustila glumu

Njeno glumačko umijeće bilo je skromnije od ljepote kojom je raspolagala, pa je u Italiji nastupala u mnogim komercijalnim filmovima šarenog zabavnjačkog žanra. Prema legendi, čuveni italijanski reditelj Vitorio de Sika ozbiljno je razmišljao da joj povjeri ulogu u jednom svom filmu. Ali do saradnje nije došlo zbog nekakvog sitnog nesporazuma. Početkom osamdesetih Beba Lončar vratila se u Jugoslaviju, da nas podsjeti na svoju ljepotu ulogama u „Paklenom otoku“ i „Drugarčinama“. Poslije italijanskog filma „Kuća prokletih“, snimljenog 1982. godine, ostavila je glumu.

Dugo je bila u braku s hrvatskim biznismenom Josipom Radeljakom, s kojim ima sina Lea. Razvela se 1994. godine, a on se kasnije oženio još jednom glumicom velike ljepote – Enom Begović.Beba Lončar danas živi u Beogradu i ne učestvuje u javnom životu.

Atrakcija korzoa

Svi su bili zaljubljeni u Bebu, a ona je voljela prestoničkog plejboja Dejana Božovića, momka kojih je tražio da ga zovu „srpskim Polom Njumenom“. Zagrljeni, predstavljali su atrakciju korzoa u Knez Mihailovoj ulici.

Izvor: pravda.rs, kurir.rs

 

Leave a Reply