„Koga sledećeg napasti?“ Majkla Mura za kraj festivala

Novim filmom oskarovca Majkla Mura „Koga sledećeg napasti?“, u Sava centru se večeras svečano zatvara 9. međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma („Beldoks“)

kul-duhoviti-mur_620x0
„Koga sledećeg napasti?“, Foto: novosti.rs

Novim filmom oskarovca Majkla Mura „Koga sledećeg napasti?“, u Sava centru se večeras svečano zatvara 9. međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma („Beldoks“).

Jedan od najangažovanijih autora današnjice, beskompromisni kritičar američkog društva, ovog puta stiže sa provokativnom, urnebesnom komedijom. Mur otvara pitanje šta je, zapravo, potrebno da Amerika ponovo bude velika. „Koga sledećeg napasti?“ je subverzivna, cinična i duhovita priča u kojoj se autor sukobljava sa gorućim problemima današnje Amerike, a odgovore i rješenja pronalazi na „najčudnijim mjestima“. Njegovo polazište u filmu koji je žanrovski drugačiji od svih koje je do sada radio je poziv na naoružanje, kako bi se ponovo osvojio i povratio američki san, baš tu, u Americi.

Komedija Majkla Mura prikazana je na vodećim svjetskim festivalima, u Torontu, Berlinu, Čikagu, Njujorku, na kojima je osvojila najveće nagrade.

U Sava centru večeras će biti dodijeljene i nagrade najboljim ostvarenjima u dvije selekcije – međunarodnoj i domaćoj. U trci za Gran-pri festivala, nagrade za najbolju kameru i montažu, bilo je 15 filmova iz svijeta i 12 domaćih dokumentaraca. „Beldoks“ je prikazao 57 filmova u svim programima, a sudeći po kvalitetu ponude i interesovanju publike, ove godine imao je jedno od uspješnijih izdanja.

Izvor: novosti.rs

Leave a Reply