Knjižara koja pluta na vodi

Foto: alumind.com

Jedna od najoriginalnijih knjižara na svijetu i mjesto koje je postalo nezaobilazna stanka za turiste, ali i lokalno stanovništvo – „Libreria Acqua Alta“ nalazi se nedaleko od Trga svetog Marka u Veneciji.

U Veneciji se jednom godišnje dešava nešto što se naziva „visoka voda“ i tada „Libreria Acqua Alta“ biva poplavljena, međutim to ne remeti rad knjižare, pošto u tom periodu knjige samo plutaju u svojim gondolama, čamcima i kadama.

U „Knjižari visoke vode“ mogu se pronaći i nove i korišćene i neobične knjige, ali to nije ono što je čini posebnom.

U knjižaru se ulazi direktno sa jednog od glavnih venecijanskih kanala i na tom mestu se nalazi sto sa klupicom za kojim posjetioci mogu da se odmore i na miru prelistaju knjigu koja ih interesuje.

Unutrašnjost knjižare je zapravo ono što ostavlja posjetioca bez daha – redovi i gomile knjiga poređanih u čamcima, gondolama, kadama, koritima, gajbama… odnosno u svim predmetima koji mogu da plutaju.

One knjige koje nemaju „prođu“ pretvorene su u primijenjene predmete, pa posjetioci iz knjižare mogu izaći stepenicama koje su napravljene od starih enciklopedija koje niko nije kupio. Knjige prekrivaju i zid spoljneg dvorišta i transformišu ga pravo malo umjetničko djelo.

Svjetski putnik i poliglota Luiđi Frico je knjižaru otvorio prije oko 10 godina i vremenom se pokazalo da je to bio pun pogodak, pošto je mjesto odlično prihvaćeno i od lokalnog stanovništva, a istovremeno privlači i veliki broj turista.

Turisti tu dolaze kako da kupe knjigu, tako i da se fotografišu u neobičnom ambijentu u kojem mačke spavaju gde god nađu mjesto ili u kojoj se radnik može vidjeti sa cigaretom u ruci.

Ambijent i atmosfera su takvi da mjesto ima u sebi fascinantnu i misterioznu crtu, niko ne dosađuje potencijalnim kupcima i stiče se utisak kao da u knjižari niko i ne radi.

Oko 60 posto knjiga je novo, dok su ostale korišćene, a među njima se nalaze svi žanrovi: romani, knjige o umjetnosti, filmu, sportu, hrani ili muzici, zatim antikvarne knjige, atlasi, rečnici…

U drugoj prostoriji se nalaze stripovi i bestseleri, ali i razglednice i časopisi o italijanskoj erotici.

Izvor: Tanjug

Leave a Reply