Izgubljena djela svjetskih slikara

Najtraženije umjetničke slike, Karavađo, Pikaso, Rembrant, Sezan…

actor-1904-picasso
Foto: metro-portal.rtl.hr

Davno izgubljeno Karavađovo djelo pronađeno je u ruiniranom potkrovlju u Tuluzu, gdje je netaknuto čučalo više od 150 godina nakon što ga je tu donio jedan oficir Napoleonove armije. Eksperti ovo otkriće, koje bi moglo da vrijedi i do 120 miliona eura, opisuju kao monumentalno. Tim povodom britanski „Telegraf“ sastavio je listu 10 najtraženijih izgubljenih slika.

Lusijan Frojd – Frensis Bejkon
Nestalo 1988.
Nagrada: 150 hiljada eura

Više od 25 godina nije bilo nikakvih glasina ni informacija o lokaciji ove slike. Frojd je čak dizajnirao sopstevni „traži se“ poster za ukradenu sliku, ali nije izazvao nikakve reakcije. Smatra se da je portret iz berlinske „Neue Nationalgalerie“ ukrao Bejkonov fan ili student, jer je galerija tada bila puna studenata.

Rembrant – Hrist u oluji na Galilejskom moru
Nestala: 1990.
Nagrada: 3,7 miliona eura

b03823f39f4cdcf448b55dd63765f9f7
Foto: www.pinterest.com

Ovo je samo jedno od 13 umjetničkih djela ukradenih u bostonskom „Izabela Stjuart Gardner“ muzeju u najvećoj pljački umjetnina koju je Amerika ikada vidjela. Više od 20 godina kasnije istraga FBI-a je i dalje otvorena, a višemilionska nagrada se nudi onome ko dostavi informacije koje će pomoći da se slika pronađe dok je još u dobrom stanju. Par lopova ukrao je ovu sliku prerušen u policajce, obezbijedivši tako da im čuvari muzeja oslobode ulaz. Lopovi su zatim vezali pripadnike obezbjeđenja u podrumu i opljačkali galeriju.

Pikaso – Le Pigeon aux petis pois
Nestala: 2010.
Nagrada: Nepoznato

835434-3x2-940x627
Foto: www.abc.net.au

Nažalost, malo je vjerovatno da će ovaj Pikasov rada ikada isplivati. Ubrzo nakon pljačke u Parizu lopovi su bacili sliku u sanduk koji je ispražnjen prije nego što se saznalo za njega. Ako slika nije uništena onda negdje ima veoma bogatog vlasnika, jer vrijedi više od 25 miliona eura.

Pikaso – Glava arlekina
Nestala: Oktobar 2012
Nagrada: Nepoznato

1652584337507d6091ac044864348300_v4_big
Foto: www.b92.net

Ovo Pikasovo djelo iz 1971. je ukradeno iz holandske „Kunstal“ galerije, a još uvijek nije utvrđeno da li su ostaci slike pronađeni u pepelu.

Jav Van Ajk – Pravednici
Nestala: 1934.
Nagrada: Nepoznato

Ghentfront
Foto: blog.b92.net

Ova slika bila je na oltaru katedrale Sen Bavo u Gentu. Pažljivo je skinuta tokom noći aprila 1934. i zamijenjena ceduljicom na kojoj je pisalo: „Uzeto od Njemačke Versajskim ugovorom“. Lopovi su tražili više od 20 hiljada eura otkupa, ali je biskup iz Genta odbio, mada su se pregovori nastavili tokom 1934. Lopov je par sedmica kasnije preminuo i sa sobom u grob odnio tajnu na kojoj se lokaciji nalazi slika.

Sezan – Pogled na Auvers-sur-Oise
Nestala: 2000.
Nagrada: Nepoznato

Dok se na oksfordskom univerzitetu slavio ulazak u novi milenijum, lopovi su iskoristili priliku i upali u „Ešmolian“ muzej kako bi ukrali Sezanovu sliku. Njena lokacija je i dalje nepoznata, niti je javno ponuđena nagrada za informacije koje bi dovele do njenog pronalaska.

Rafael – Portret mladog čovjeka
Nestala: 1945.
Nagrada: Nepoznato

Slika rađena u ulju iz 16. vijeka nestala je krajem Drugog svjetskog rata. Mada je nakratko spasena 1939. u Krakovu, Gestapo ju je oteo i poslao u Berlin kako bi krasila Hitlerovu rezidenciju. Viši nacistički zvaničnik Hans Frank ju je 1945. odnio u zamak Vavel i od tada nije viđena.

Karavađo – Rađanje
Nestala: 1969.
Nagrada: Nepoznato

Karavađovo „Rađanje“ visilo je u Oratorijum San Lorenca u Palermu do 1969. kada je nestala. Sumnja se na lokalnu mafiju, mada je lokacija slike iz 17. vijeka i dalje nepoznata. Bilo je nekoliko teorija o tome što joj se desilo, kao što su priče da su je uništili pacovi ili svinje na jednoj farmi. Nedavno je jedan bivši pripadnik mafije izjavio da je izgorela 80-ih.

Van Gog – Kongregacija – Napuštanje reformisane crkve u Nuenu
Nestala: 2002.
Nagrada: Milion eura

Ovo je jedna od dvije slike koje su ukradene u muzeju Vinsenta Van Goga u Amsterdamu decembra 2002. Dva lopova provalila su u zgradu preko krova i uspjeli za par minuta da ukradu ovu sliku i „Pogled na more u Ševeningenu“. Zajedno, ova djela su vrijedna više od 30 miliona eura. Mada je holandska policija uhapsila zločince koji su ih ukrali godinu dana kasnije, slike i dalje nisu pronađene.

Vermer – Koncert
Nestala: 1990.

Nagrada: Četiri miliona eura

Das-Konzert-von-Johannes-Vermeer-10978
Foto: www.handgemalt24.de

Ova Vermerova slika takođe je bila žrtva pljačke u „Izabela Stjuart Gardner“ muzeju. Njena vrijednost procijenjena je na 163 miliona eura i smatra se da je to najskuplja ukradena slika koja se još traži u istoriji.

Izvor: Stefan Strugar, vijesti.me

 

 

Leave a Reply