Italijanski problem sa izbjeglicama

Otpor prema izbjeglicama zahvatio je cijelu Italiju. U Rimu je došlo do sukoba policije i demonstranta koji su htjeli da spriječe dolazak autobusa sa izbjeglicama u jednu napuštenu školu koja je u međuvremenu pretvorena u smještaj za izbjeglice. Okupljeni građani, kojima se pridružila i jedna neofašistička grupacija, na policajce i izbjeglice su bacali stolice, flaše i kamenje. 14 policajaca je povrijeđeno, privedeno je dvoje nasilnih demonstranata. Šef gradske četvrti Franko Gabrieli najavio je da neće odustati od prihvatnog centra za izbjeglice. „Ne odstupamo ni malo“, poručio je.

Proteste gegen Flüchtlinge in Rom

Protesti protiv izbjeglica u Rimu, 17.07.2015.

Otpor protiv novih izbeglica

Rimski slučaj nije usamljen. Posljednjih dana je zabjeležen veći broj sličnih protesta. U mestu Kinto di Trevizo, severno od Venecije, stanovnici su paljenjem namještaja i dušeka protestovali protiv dolaska izbjeglica u jednu napuštenu kasarnu. I tu je bilo privođenja nasilnika. UNHCR je izrazio negodovanje: „Sramotno je da se frustracije građana svjesno instrumentalizuju protiv izbjeglica“, kaže Loren Žoli koja je pri ovoj organizaciji UN zadužena za južnu Evropu.

Italien Bootsflüchtlinge

Brod sa oko 200 izbjeglica kod Lampeduze

Broj izbjeglica u Italiji je snažno porastao. 2012. je u Italiju pristiglo 13.000 izbjeglica. Godinu dana kasnije taj broj je porastao na 170.000. U prvoj polovini ove godine u Italiju je dospjelo više od 82.000 izbeglica. Sukobi oko toga ko bi trebalo da ih prihvati, ne vode se samo na relaciji sjeverne – južne zemlje Evropske unije, nego i unutar same Italije. Sjeverne provincije odbijaju da prihvate izbjeglice koje u Italiju pristižu preko Sicilije ili Lampeduze.

Sicilija je puna

Na Siciliji je još jedan slučaj izazvao pažnju javnosti. Naime, jednom brodu „Lekara bez granica“ sa 700 izbjeglica tamošnje vlasti nisu dozvolile da uđe u luku Trapani. Lučka uprava je dala dozvolu za iskrcavanje samo 150 izbjeglica, što je posada broda odbila. Vlasti su taj postupak obrazložile činjenicom da su u okrugu Trapani svi prihvatni centri za izbjeglice prepuni. Brod je potom otplovio u pravcu Kalabrije, gde su izbeglice izašle na kopno, poslije još jedne noći na pretrpanom brodu.

Organizacija „Ljekari bez granica“ ne svaljuje svu krivicu na lokalne vlasti. „Nedostatak smještajnih kapaciteta ima teške posljedice za izbjeglice. A tek je juli i stalno će pristizati novi brodovi“, kaže Loris de Filipi, predsjednik italijanskog ogranka „Ljekara bez granica“, poručujući ujedno da se italijanska vlada mora pobrinuti za to da se izbjeglice mogu iskrcati u najbližoj luci.

Izvor i foto: dw.de