Ide dalje: Direktor CIA-e ,, Putin ne vjeruje da može da priušti poraz“

Vladimir Putin (foto: Beta/AP)
Uprkos porazima ruskih snaga u pokušaju osvajanja Kijeva i njihove borbe da napreduju duž glavne linije fronta na jugoistoku kod regije Donbas, ruski lider nije promijenio svoj stav da njegove snage mogu da poraze Ukrajinu, rekao je Berns 7. maja.
Šef CIA je za Fajnenšl tajms rekao da Putinovo uvjerenje u sposobnosti ruske vojske da oslabe ukrajinsku odbranu vjerovatno nije uzdrmano uprkos ključnim porazima na ratištu, prenosi agencija Frans pres.
„Mislim da je on u mentalnom stanju u kojem ne vjeruje da može da priušti poraz“, rekao je Berns.
On je rekao da Putin godinama „krčka“ nad Ukrajinom, nekad dijelom Sovjetskog Saveza, u „vrlo zapaljivoj kombinaciji uvrijeđenosti, ambicija i nesigurnosti“.
„Putina nije odvratio otpor Ukrajinaca u ratu jer je toliko uložio u poteze koje je napravio da pokrene ovu invaziju. Mislim da je trenutno uvjeren da će mu odlučniji pristup još uvijek omogućiti napredak“, rekao je Berns.
Taktičko nuklearno oružje
Berns, koji je bio ambasador SAD u Rusiji i proveo mnogo vremena proučavajući ruskog lidera, rekao je da njegova i druge zapadne obavještajne agencije ne vide znakove da je Moskva spremna da upotrijebi taktičko nuklearno oružje kako bi postigla pobjedu u Ukrajini ili ciljana na one koji podržavaju Kijev.
Rusija je stavila u stanje pripravnosti svoj nuklearni aresnal ubrzo nakon što je započela invaziju na Ukrajinu 24. februara.
Od tada, Putin je uputio prikrivene prijetnje nagovještavajući spremnost na raspoređivanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja ako Zapad direktno interveniše u ukrajinskom sukobu.
„Mi kao obavještajna zajednica ne vidimo konkretne dokaze u ovom trenutku ruskog planiranja za raspoređivanje ili čak potencijalnu upotrebu taktičkog nuklearnog oružja“, rekao je Berns.
„S obzirom na način zveckanja oružjem koje smo čuli od ruskog vođstva, ne možemo olako shvatiti te mogućnosti“, rekao je.
„Tako da ostajemo vrlo fokusirani kao obavještajna služba na te mogućnosti u trenutku kada su ulozi za Rusiju vrlo visoki“, rekao je.
Berns nije ponudio nikakvu ocjenu trenutne situacije na ratištu niti predvidio kako će se rat završiti.

Izvor: RTCG

Leave a Reply