I Mojkovac u paketu :Za pet zdravstvenih ustanova preko 1, 7 miliona eura kroz projekat energetske efikasnosti

(foto: Ministarstvo zdravlja)

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, u prisustvu potpredsjednika Vlade i ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića, potpisao je Ugovor sa Daliborom Milovićem, predstavnikom kompanijom  Joint Venture ROAMING MONTENEGRO, za izvođenje radova u  pet zdravstvenih ustanova i to: Opštu bolnicu Nikšić, Dom zdravlja Mojkovac, Dom zdravlja Danilovgrad, Zdravstvenu stanica Žabljak, kao i Dom zdravlja Glavnog grada-Blok V.
Radovi na ovim objektima izvode se u okviru projekta „Energetska efikasnost u Crnoj Gori – druga faza“ – MEEP 2, čija vrijednost iznosi 1.789.825,62 €. 
Ministar Šćekić je kazao da će se zahvaljujući ovom projektu značajno unaprijediti uslovi u zdravstvenim objektima, ali i da će se  primjenom mjera energestke efiksanosti ostvariti značajne uštede u potrošnji energenata i električne energije, što će, kako je kazao, svakako imati i finansijske benefite.
 “Ugovor se odnosi na izvođenje radova na zamjeni fasadne bravarije, postavljanju tremo izolacije na fasadi, postavljanju termoizolacije krovnih ravni, zamjeni i unapređenju sistema za osvjetljenje i  grijanje“ kazao je Šćekić.
On je podsjetio da je kroz ovaj projekat, koji implementiraju Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo kapitalnih investicija, do sada u zdravstvene objekte uloženo oko 10,3 miliona eura.
“Energetski su adaptirana 23 zdravstvena objekta, i to:KCCG, uključujući Institut za bolesti djece,  6 bolnica (Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Cetinje, Kotor, Bar), 3 specijalne bolnice (Risan,Brezovik, Psihijatrija Dobrota-Kotor), 11 domova zdravlja (Cetinje, Kotor, Nikšić, Kolašin, Andrijevica, Berane, Plav, Rožaje,Ulcinj, Tivat, Podgorica-Golubovci) i 2 zdravstvene stanice (Petnjica i Murino)“ podsjetio je ministar zdravlja.
S obzirom da je došlo do rasta cijena građevinskog materijala i usluga, za izvođenje radova na četiri zdravstvena objekta i da su nedostajala finansijska sredstva u iznosu od 2,5 miliona eura, Ministarstvo zdravlja je obezbijedilo ova nedostajuća sredstva. U narednom periodu u planu je raspisivanje tendera za odabir izvođača radova na ovim objektima.
Potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović, izrazio je zadovoljstvo zbog finalizacije ove faze projekta naglašavajući kako je “današnji događaj i početak realizacije radova, rezultat predanog rada i intezivnih aktivnosti timova  ministarstva kapitalnih investicija i partnerskih institucija koji rade na sprovođenju projekta“ te izrazio očekivanje da će nakon izvođenja radova, ovi objekti biti pravi primjer benefita implementacije mjera energetske efikasnosti.
On je podsjetio da je prva faza projekta „Energetska efikasnost u Crnoj Gori“, koja se realizuje na osnovu kredita sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj, započeta  2009. godine (MEEP 1), dok je druga krenula septembra 2018. godine (MEEP 2).
“Razloga da budemo zadovoljni ima jer su ukupni rezultati koje smo postigli realizacijom projekta  višestruki. Adaptirali smo 34 javnih objekata i to: 25 zdravstvenih, 8 obrazovnih ustanova i 1 studentski dom, ukupne vrijednosti radova 13,2 miliona. Preko 95% korisnika objekata je zadovoljno unutrašnjim komforom nakon primjene mjera energetske efikasnosti. Smanjena je potrošnja energije u prosjeku za 42%“ poručio je Ibrahimović.
On je kazao i da je godišnji iznos ostvarene uštede, u objektima koji su predmet druge faze projekta Energetska efikasnost u Crnoj Gori oko 300 hiljada eura i da se ta sredstva koristie za finansiranje radova u drugim zdravstvenim objektima.
Međunarodna banka za obnovu i razvoj odobrila je zajam Vladi Crne Gore u iznosu od 6 miliona € za finansiranje ovog projekta, koji predstavlja nastavak realizacije projekta „Energetska efikasnost u Crnoj Gori“ koji se realizuje još od 2009. godine.

izvor: RTCG

Leave a Reply