Herceg Novi: Međunarodni sajam knjiga

Foto: wikimedia.org

Trinaesti Međunarodni sajam knjiga, ,,Trg od knjige”, otvoren je danas u Herceg Novom besjedom grčkog pisca Dimitrisa Sotakisa pod nazivom ,,Književnost i čitanje u životu savremenog čovjeka”, dok će promocija njegovog romana ,,Bez daha” biti održana sjutra.

Pozdravnu riječ u ime Opštine Herceg Novi održao je knjiženvik Miraš Martinović.

Sajam pod sloganom ,,Šta je drugo čitanje do razgovor u tišini”, u organizaciji Opštine Herceg Novi i Gradske biblioteke i čitaonice, a pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Herceg Novi i Opštine, biće otvoren do 28. jula.

,,Vjerujemo da će knjiga svojom magičnom energijom i ovog jula na trgu Belavista, prepoznatom kao kultno mjesto knjige, okupiti veliki broj posjetilaca – čitalaca kojima je čitanje svakodnevna potreba i koji neće propustiti priliku da se susretnu sa piscima i svoje biblioteke popune novim naslovima. Vjerujemo da će podstaći one koji teško pronalaze vrijeme za potrebu kao što je čitanje i pridobiti najmlađu publiku, koja će na nezaboravan način doživjeti svoj prvi susret sa knjigom”, saopštili su organizatori.

U programu svečanog otvaranja učestvuje glumica Ljiljana Stjepanović, a prigodnim programima u okviru Sajma ,,Trg od knjige” biće obilježena dva velika jubileja – 80 godina od rođenja Danila Kiša i 50 godina od smrti Aleksandra Lesa Ivanovića.

,,U galeriji ‘Josip – Bepo Benković’ biće otvorena izložba ‘Danilo Kiš’, a biće, između ostalog, predstavljena djela koja su obilježila period između ovog i prošlogodišnjeg sajma, kao što će biti upriličen i, već tradicionalni, program za djecu”, najavili su organizatori.

Ljubitelji knjige imaju priliku da kupe najbolje edicije iz produkcije Zavoda za udžbenike Republike Srbije, koji je bio proglašen za najboljeg izdavača na Beogradskom sajmu 2014. godine, kao i da prisustvuju promocijama novog romana Milisava Savića i zbirke poezije ruskog pjesnika Bulata Okudžave.

,,Zavičajni autori i zavičajne teme biće predstavljene novim knjigama Nikole Malovića i Bosiljke Pušić, a takođe smo pripremili i novi broj zbornika ‘Boka i knjiga – Simo Matavulj: Iz Boke Kotorske’, čiji je priređivač prof. dr Goran Maksimović”, kažu organizatori.

Kako je saopšteno, u večernjim programima učestvuju dobitnici domaćih i međunarodnih nagrada iz oblasti književnosti: Enes Halilović (nagrada ,,Meša Selimović”), Jasmina Ahmetagić (nagrada ,,Nikola Milošević”), zatim Tijana Đerković (nagrada ,,Prvi roman”) i Nikola Moravčević (nagrada za životno djelo ,,Rastko Petrović”).

Žiri u sastavu: Goran Maksimović, Đorđe Malavrazić i Vojislav Bulatović dodijeliće plakete za Najljepšu knjigu, Najbolju ediciju, Izdavački poduhvat godine i Najljepšu dječiju knjigu.

Bojana Obradović

Leave a Reply