Erotski film – Top 10 po zaradama

Film „Pedeset nijansi – siva” na korak je da nadmaši „Niske strasti” kao najgledanije erotsko ostvarenje u istoriji – za 15 dana zaradio je oko 350 miliona dolara

Foto: cloudfront.net

Prošlo je skoro više od decenije kada je Šeron Stoun raspaljivala maštu gledalaca vizijama punim seksualnog naboja. Zahvaljujući „Nijansama”, bezobrazne filmske scene pomiješane sa romantikom ponovo su dobrodošle u bioskope. Predstavljamo vam još neke filmove iz ovog žanra koje je publika voljela da gleda.

1. Niske strasti (Basic Instinct), 1992.
352 miliona dolara
Majkl Daglas igra nesmotrenog policajca koji započinje strastvenu vezu sa glavnom osumnjičenom (Šeron Stoun). Ona je uspješna književnica biseksualka za koju se pretpostavlja da ubija svoje ljubavnike šiljkom za razbijanje leda. Film u režiji Pola Verhuvena je i prije premijere izazvao pažnju zbog seksualnog sadržaja, a čuvena scena u kojoj Šeron prekršta noge (bez donjeg veša na sebi) navodno je snimljena bez glumičine dozvole.

2. Fatalna privlačnost (Fatal Attraction), 1987.
320 miliona dolara
Erotski triler Ejdrijana Lina sa Glen Klouz i Majklom Daglasom u glavnim ulogama ostaće upamćen po „skuvanom zeki” kao jezivom upozorenju da ne činite preljubu. Bio je to najgledaniji film godine, koji je zaradio i šest nominacija za Oskara.

3. Razotkrivanje (Disclosure), 1994.
214 miliona dolara
Tehnološki direktor (Daglas) biva uvučen u fijasko vezan za seksualno uznemiravanje kada ga njegova nova šefica i bivša ljubavnica (Demi Mur) napadne. Film je režirao Beri Levinson i nije dobio sjajne kritike, ali je dospio u žižu zbog zapleta u kojem žena napastvuje muškarca.

4. Širom zatvorenih očiju (Eyes Wide Shut), 1999.
162 miliona dolara
Poslednji film Stenlija Kjubrika. Tadašnji supružnici Tom Kruz i Nikol Kidman tumačili su imućne Njujorčane čija je veza ugrožena nizom seksualnih događaja, od zavođenja stranaca do ritualnih orgija pod maskama.

5. Nevjerna (Unfaithful), 2002.
119 miliona dolara
Dajan Lejn tumači navodno srećno udatu ženu (supruga igra Ričard Gir) iz provincije koja započinje strastvenu i, ispostaviće se, opasnu vezu sa strancem (Olivije Martinez) kog je slučajno srela na ulicama Njujorka. U okviru priprema za prvu ljubavnu scenu sa Martinezom, reditelj Ejdrijan Lin preporučio je Lejnovoj da odgleda njemački film „Ejmi i Jaguar” (1999).

6. Isječak (Sliver), 1993.
116 miliona dolara
Šeron Stoun ponovo je sarađivala sa scenaristom „Niskih strasti” Džoom Esterhazom na ovom erotskom trileru u režiji Filipa Nojsa. Upušta se u afere sa dvojicom susjeda (Vilijam Boldvin i Tom Berindžer) za koje vjeruje da su umiješani u ubistvo. Kritika je film ocrnila.

7. More ljubavi (Sea of Love), 1989.
110 miliona dolara
Al Paćino i Elen Barkin u trileru Harolda Bekera o serijskom ubici koji mušterije mami preko oglasa. Paćino je policajac, a Barkinova potencijalna osumnjičena sa kojom započinje aferu. Prikazan sav seksepil Barkinove.

8. Devet i po nedelja (9 ½ Weeks), 1986.
107 miliona dolara
Film Ejdrijana Lina zasnovan je na memoarima Elizabet Meknil o ženi (Kim Bejsinger) zaposlenoj u njujorškoj galeriji koja stupa u strastvenu aferu sa misterioznim brokerom (Miki Rork). Lin je koristio manipulativne metode kako bi izazvao što uvjerljivije reakcije: nije dozvoljavao Kim da komunicira s Mikijem iza kamera.

9. Poslednji tango u Parizu (Ultimo tango a Parigi), 1972.
96 miliona dolara
Romantična erotska drama Bernarda Bertolučija o svježem američkom udovcu (Marlon Brando) koji započinje seksualnu vezu sa mladom vjerenom Parižankom (Marija Šnajder). Sirovi prikazi seksualnog nasilja i emotivnih previranja izazvali su kontroverzu i različite nivoe državne cenzure širom svijeta.

10. Požuda, oprez (Lust, Caution / Se, jie), 2007.
67 miliona dolara
Filmska adaptacija istoimene novele Ajlin Čang iz 1979. o grupi kineskih studenata u okupiranom Hongkongu koji 1938. planiraju ubistvo visokog zvaničnika marionetske vlade (Toni Lijang Čauvei) koristeći atraktivnu mladu ženu (Tang Vei) kao mamac. Film je doneo Angu Liju drugog Zlatnog lava u Veneciji (posle „Planine Broukbek”).

Izvor: M.Kovačević blic.rs

Leave a Reply