Ekstremisti Islamske države srušili drevni hram u Palmiri

Foto: AP

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Britaniji, objavila je da su ekstremisti uništili hram Balšamin dignuvši ga u vazduh prije mjesec dana, dok druga grupa aktivisa, sa sjedištem u Turskoj, navodi da se to dogodilo danas.

Obe grupe se oslanjaju na informacije ljudi iz Palmire i zasad nije jasno zašto im se podaci razlikuju, navela je agencija AP.

Palmiru su džihadisti zauzeli krajem maja, posle čega se pojavila informacija da su grad minirali, a u julu da su uništili nekoliko drevnih spomenika, uključujući statuu Lava drevnoarapske boginje Alat staru oko dvije hiljade godina na ulazu u muzej.

Prema predanju, Palmiru je osnovao biblijski car Solomon i jedan je od najbogatijih gradova kasne antike, u oazi Sirijske pustinje.

Ruševine koje se protežu na tri kilometra na spisku su objekata svjetske kulturne baštine Uneskoa.

Generalna direktorka Uneska, Irina Bokova, upozorila je u petak da ekstremisti Islamske države u Siriji i Iraku učestvuju u najbrutalnijem, sistematskom uništavanju drevnih lokaliteta, nezabjeleženom još od Drugog svjetskog rata.

Ona je to izjavila nekoliko sati pošto su ekstremisti potpuno uništili manastir u centralnoj sirijskoj provinciji Homs, star 1.500 godina.

Prije nekoliko dana, pripadnici ID pogubili su u Palmiri čuvenog sirijskog eksperta za antiku i arheologa, bivšeg direktora arhitektonsko-istorijskog kompleksa, 82-godišnjeg Kaleda Asada, kojem su odsjekli glavu.

Članovi porodice rekli su da je Asadovo obezglavljeno tijelo bilo vezano za antički stub na centralnom trgu Palmire. Prije ubistva, Asada su nekoliko nedelja mučili.

Izvor: blic.rs, Tanjug

Leave a Reply