Državno rukovodstvo uputilo čestitke povodom Dana opštine Mojkovac

Mojkovački mostovi i spomenik junacima Mojkovačke bitke
Foto: RTVMK

Sa najdubljim poštovanjem i ponosom se sjećajući junaka koji su izvojevali jednu od najvećih vojnih pobjeda u istoriji Crne Gore i slavu Mojkovca pronijeli daleko van granica regiona, napisao je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić povodom 7. januara, Dana opštine Mojkovac.
Spomenik junacima Mojkovačke bitke
Foto: RTVMK

Premijer je poručio da su pred današnjom Crnom Gorom mirnodopski izazovi, ali da bi sa uspjehom dovršili proces evropskog puta, i te kako su nam potrebne odlučnost, osjećaj za pravdu i solidarnost.
„Prirodna bogatstva mojkovačkog kraja, odavno su zaslužila pridjeve koji upućuju na njihov kontitnetalni karakter i značaj. Uvjeren sam da ćemo, prvenstveno, domaćinskim odnosom prema izvrsnosti sveukupnog državnog potencijala, eliminisanjem biznis barijera, osnaživanjem infrastrukturne mreže i dugoročno planskim rješavanjem prioritetnih zadataka, na održiv način koristiti resurse koje posjedujemo, u interesu svih građana Crne Gore“, naveo je premijer Spajić, izrazivši uvjerenje u ostvarenje visoko postavljenih ciljeva iz reformskog i proevropskog programa.
Potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović kazala je da odajemo počast hrabrosti naših predaka koji su Božić 1916. godine dočekali u rovovima, boreći se za slobodu Crne Gore.
„Ponosno se prisjećamo Mojkovačke bitke, gdje su crnogorski junaci odoljeli brojnijem neprijatelju, postavši ključni činilac u pobjedi sila Antante u Prvom svjetskom ratu. U poštovanju prema onima koji su žrtvovali živote za domovinu, ispisujući istorijske i vojne udžbenike, u obavezi smo da čuvamo Crnu Goru kao svetu baštinu. Infrastrukturni projekti, poput autoputa, obećavaju prosperitet sjevernom dijelu zemlje, uključujući i Mojkovac. Kroz bolju povezanost, valorizaciju turističkih potencijala i podršku mladima, Mojkovac će uistinu, kao i 1916. godine, biti kapija i ponos Evrop““, istakla je Popović.
Predsjednik Kluba poslanika Demokrata Boris Bogdanović rekao je da ne slavimo samo najsrećniji hrišćanski praznik, već i hrabrost naših predaka koji su na današnji dan ostavljali svoje živote na bojnom polju.
„Jurišajući u slobodu, u dubokom i krvavom snijegu, crnogorski borci su gledali smrt, ali i slavu i čast u oči. Malobrojni, sa izuzetno malim šansama i višestruko lošijim naoružanjem, izvojevali su jednu od najslavnijih pobjeda u istoriji Crne Gore i zlatnim slovima ispisali njeno ime, ali i utrli put pobjedi sila Antante u Prvom svjetskom ratu“, kazao je, između ostalog Bogdanović.

Izvor:RTCG

Leave a Reply