Dok traje invazija: Međunarodni filmski festival u Kanu neće ugostiti rusku delegaciju

Foto: Beta/AP
„Odlučeno je, ukoliko agresija ne prestane pod uslovima koji će zadovoljiti ukrajinski narod, da se ne primi zvanična delegacija iz Rusije niti prihvati prisustvo bilo koga ko je povezan sa ruskom vladom“, navodi se u saopštenju organizatora festivala koji će biti održan od 17. do 28. maja.
Organizatori su dodali da s druge strane žele da pozdrave hrabrost „svih onih koji su u Rusiji rizikovali da protestuju protiv agresije i invazije Ukrajine“ i pozdravili umetnike koji „se ne mogu povezivati sa nepodnošljivim djelima i onima koji bombarduju Ukrajinu“.
To je prvi put da organizatori filmskog festivala govore o ruskoj invaziji na Ukrajinu.
Prvo izdanje festivala trebalo je da bude održano 1939. godine i to 1. septembra na dan invazije Njemačke na Poljsku. Tada su organizatori odlučili da otkažu festival pošto su dva dana kasnije Francuska i Velika Britanija objavile rat Nemačkoj.
„Vjeran svojoj istoriji, započetoj 1939. godine u otporu fašističkoj i nacističkoj diktaturi, Kanski filmski festival će uvijek biti u službi umjetnika i filmskih profesionalaca, čiji se glas diže u osudi nasilja, represije i nepravde u odbrani mira i slobode“, dodaje se u saopštenju.
Izvor: TVCG

Leave a Reply