‘Dodir filma’ u Herceg Novom

Pod sloganom “Dodir filma”, od 1. do 7. avgusta biće održan 30. jubilarni Filmski festival Herceg Novi Montenegro film festival. U glavnom takmičarskom programu na tvrđavi Kanli kula u takmičarskom dijelu publika će vidi ostvarenja sa prostora ex YU, kao i filmove iz Jugoistočne Evrope van konkurencije

montenegro-film-festival-1
Foto: www.radiohercegnovi.net

Osim filmova iz glavnog programa biće prikazana i ostvarenja u okviru dokumentarnog filma, studentska ostvarenja i filmovi ovjenčani prestižnim svjetskim nagradama. Na tvrđavama Kanli kula, Forte mare, na Trgu Mića Pavlovića i u kući Iva Andrića biće prikazano oko sto filmova.

Izvršni direktor Festivala, Zoran Živković, poručio je, da je Hercegnovski filmski festival punih 30 godina otvoren za sve filmske stvaraoce iz regiona, a da je usvajanjem nove koncepcije 2010. godine i za filmske stvaraoce iz čitavog svijeta.

“Predstavljanjem filmova sa prostora EX YZ je na jedan način odavanje počasti koncepciji počecima Festivala koji je krenuo kao Jugoslovenski filmski festival režije”, kazao je Živković.

Na Kanli kuli na otvaranju biće prikazani filmovi “Dnevnik mašinovođe” Miloša Radovića (Srbija, Hrvatska) i “Film i biserna obala”, Dušana Kasalice (Crna Gora).

Slijede “S one strane” Zrinka Ogresta (Hrvatska, Srbija), “Dvorišta”, Ivana Salatića (Crna Gora) kratki igrani film, “Slack bay” Bruna Dumonta (Francuska, Njemačka) van konkurencije, “Dobra žena” Mirjane Karanović (Srbija, BiH, Hrvatska), “Zvizdan” Dalibora Matanića (Hrvatska, Srbija, Slovenija), “Otadžbina” Olega Novkovića (Srbija, Njemačka), “Graduation” Kristijana Mungiu (Rumunija, Francuska, Belgija) van konkurencije, “Naša svakodnevna priča” Ines Tanović (BiH, Hrvatska, Slovenija), “Smrt u Sarajevu” Danisa Tanovića (BiH, Francuska), “Ispod mosta, među stijenama” Pavla Simonovića (Crna Gora), “Like crazy” Paola Virzija (Italija, Francuska)- van konkurencije, “Život je truba” Antonia Nuića (Hrvatska, Srbija, Slovenija, Makedonija) van konkurencije i “Chevalier” Atine Tsangari (Grčka) van konkurencije.

Sekretarka za kulturu, Tamara Lepetić istakla je, da 30 godina postojanja festivala ukazuje na njegovu zrelost, otvaranje suštinskih pitanja i davanja odgovora na ambicije organizatora da se festival stopi sa gradom i živi sa njim.

Direktor JUK Herceg Fest (izvršni producent Festivala) Stevan Koprivica je, objašnjavajući novi koncept festivala naglasio da nije riječ o jugonostalgiji, već o jugo sferi, o energetskom i kreativnom zajedništvu, jer “jedni bez drugih ne možemo.

“Jugo sfera podrazumijeva da, uprkos svemu, na kulturološkom planu postoji sinergija, prožimanje, saradnja i zajedničko delanje kreativaca po dijagonali Triglav- Vardar. Oni stariji od trideset godina su takve filmove zvali ‘domaćim’, a sada imamo koprodukcije ‘jugo sfere’. Zajednička pamet i zajednički novci”, istakao je Koprivica.

Živković je istakao da je jedna od osnovnih misija hercegnovskog festivala promovisanje crnogorske kinematografije. Ove godine u Herceg Novom će premijerno biti prikazan film “Ispod mosta, među stijenama” mladog reditelja Pavla Simonovića, a biće prikazani i filmovi mladih autora Dušana Kasalice i Ivana Salatića.

Filmove će ocjenjivati žiri u sastavu reditelj Ognjen Sviličić, glimica Varja Đukić i Đorđe Milosavljević koji će dodijeliti Zlatne mimoze.

Sud o filmovima ove godine prvi put daće i žiri novinara, a biće dodijeljene i nagrade „Milan Žmukić“ i „Fondacije Živko Nikolić“.

Festival na Kanli kuli otvoriće renomirani pozorišni i filmski glumac Mustafa Nadarević, a zaštitno lice smotre biće mladi glumac Momčilo Otašević.

Predavanja filmskih stvaralaca

U saradnji sa Deskom za kreativnu Evropu Ministarstva kulture, biće organizovana i dva  predavanja , koja će održati istaknuti filmski stvaraoci, Čedo Kolar iz Pariza, Branislav Srdić iz Ljubljane i Ognjen Sviličić iz Hrvatske. U okviru pratećeg programa biće promovisan „Katalog crnogorskog filmskog stvaralaštva 2006-2016“ u izdanju Crnogorske kinoteke i Ministarstva kulture, autora Andra Martinovića i Branka Baletića.

Izvor: Slavica Kosić, vijesti.me

Leave a Reply