Dodijeljene nagrade za tri najbolja neobjavljena romana

Prvu nagradu na konkursu za najbolji neobjavljeni roman, „Zlatna sova“ Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo za 2016. dobio je rukopis „Glasovi sa granice“ autora Anđelka Anušića. Druga nagrada dodijeljena je rukopisu „Homoljski Dilindžer“ autora Milana Jankovića. Treća nagrada pripala je autoru Vojislavu Todoroviću za rukopis „Čudovište iz Savskog jezera“

080415
Foto: www.rtrs.tv

Žiri je u obrazloženju naveo da je roman „Glasovi sa granice“ Anđelka Anušića roman u romanu o, Republici Srpskoj Krajini, o Bljesku i Oluji, o rasijanju i nestajanju, koji otvara tek načetu, veliku književnu temu i koji estetski apsorbuje i sintetiše taj prostorno-vremenski zahvat u srpskoj književnosti.
Roman Milana Jankovića „Homoljski Dilindžer“ bavi se temom „zakašnjele“ hajdučije u, uoči i nakon „Prvoga rata“ kroz lik homoljskog odmetnika Ivana Babejića.
U romanu Vojislava Todorovića „Čudovište iz Savskog jezera“, prema riječima žirija, razobličavaju se, komičnim sredstvima dva dominirajuća fenomena našeg vremena: virtuelnu medijsku stvarnost i mistifikatorski odnos prema svijetu.
Na konkurs „Zlatna sova“ ove je godine pristiglo 40 rukopisa. Svečano uručenje nagrada biće organizovano 4. septembra, a prva zvanična promocija nagrađenih romana biće održana na Banjalučkom sajmu knjige.

Izvor: www.rtrs.tv

Leave a Reply