Dijete iz džungle: Moja knjiga o Africi

Rođena u Africi porijeklom iz Francuske, djevojčica Tipi Bendžamin Okanti Degre imala je najneobičnije djetinjstvo. Najbolji prijatelji su joj bile divlje životinje, kupala se sa krokodilima, a slon je bio njen „brat“.

Afrika je bila njen dom dovoljno godina da se sprijatelji sa svirepim životinjama i ljudima iz plemena u Namibiji. Još kao mala djevojčica, Tipi je izjavila:

„Ovdje nemam drugare. Zato što ne viđam decu. Tako da su životinje moji drugari“.


Teško da neko od nas može da kaže da je doživio avanturu gde je jahao nojeve u slobodno vreme ili da mu je najbolji drugar iz detinjstva slon.

Okružena majmunima i lavovima, neodoljiva mala Tipi izgradila je snažnu vezu s prirodom, a svijet divlje Afrike prihvatio ju je kao svoju.

Njeni roditelji su fotografi divljih životinja i vrlo brzo nakon rođenja Tipi je pokazala nesvakidašnju sposobnost formiranja veza sa divljim životinjama. Odrasla je sa njima i uspjela je da ostane živa i zdrava, a životinje nisu ni na koji način bile ukroćene ili obučavane.


Njenu neobičnu družinu čine: slon Ebu, leopard zvani J&B, krokodili, mladi lavovi, žirafa, mungos, noj, merkati, zebra, šita, zmija, džinovka žaba i kameleoni. Osim što Tipi nije bila svjesna razlike između nje i „drugara“, same životinje su prijateljski odgovarale na svaki njen pogled i dodir. Negde u daljini bi se gubilo svako roditeljsko „nemoj“, Titi je potpuno slobodno prilazila životinjama i igrala se sa njima.


Nakon 20 godina roditelji su odlučili da se vrate u Pariz, upisali su devojčicu u državnu školu, ali odrastanje sa životinjama nije moglo da se poredi sa druženjem sa ljudima, pa se Tipi ubrzo vratila u Afriku i imala je kućno obrazovanje. Danas je režiser i radi brojne emisije o divljim životinjama na Diskoveri programu.


Kako ističe, i danas, nakon što više nije dio afričke prirode, ona osjeća posebnu vezu s životinjama, a svoja iskustva opisala je u knjizi „Tipi: Moja knjiga o Africi“.

Izvor: 24sata.rs
Foto: Profilmedia.rs

Leave a Reply