Demostranti se okomili na Kolumba

Jednoj statui Kristofera Kolumba skinuta je glava u Bostonu a druga njegova statua je bačena u jezero u američkoj državi Virdžiniji u jeku antirasističkog pokreta ponovo pokrenutog u SAD posle smrti Afroamerkanca Džordža Flojda pod rukama bijelog policajca.

U Bostonu se vodi istraga ali za sada niko nije uhapšen za otkidanje glave statui, rekao je portparol lokalne policije za „Frans pres”.

Statua u čast italijanskog istraživača nalazi se u parku Kristofera Kolumba u centru tog grada. Ona je već ranije bila vandalizovana pošto je Kristofer Kolumbo osporavan u SAD već nekoliko godina.

Moreplovac dugo predstavljan kao čovek koji je otkrio Ameriku se sada često smatra figurom genocida američkih Indijanaca i domorodaca uopšte. On se osporava isto kao i robovlasnici ili generali konferederacije za vrijeme američkog građanskog rata, prenosi Beta.

Desetine američkih gradova više tako ne zovu praznik Kolumbov dan, koji se slavi u oktobru i koji je postao savezni praznik 1937. godine, već ga nazivaju Danom sjećanja na domorodačke narode. Ali to nisu uradili Boston i Njujork gdje su jake zajednice italijanskog porijekla kojima taj dan odaje počast.

Druga statua Kristofera Kolumba sklonjena je sinoć u Ričmondu u Virdžiniji i odvučena i bačena u jezero.

Guverner Virdžinije, gdje su se smjestili prvi engleski kolonisti prije nego što je postala srce američkih robovlasnika, rekao je prošle nedjelje da želi što prije da skloni drugu statuu u gradu, glavnom komandantu južne vojske generalu Robertu I. Liju.

Gradonačelnik Bostona Martin Volš rekao je da će Kolumbova statua biti sklonjena već danas dok se čeka konačna odluka o tome šta će biti sa njom, prenose lokalni mediji.

Pokret koji se obrušio na simbole američke robovlasničke i rasističke prošlosti pogađa i druge zemlje, kao što su Velika Britanija i Belgija gde su statue kolonijalnih ličnosti napadnute poslednjih dana.

politika.rs

Leave a Reply